pixel

Берлинските пътници ще се возят в сгъваемия електромобил Hiriko

Deutsche Bahn – компания, която оперира германската железопътна мрежа – ще вкара в употреба сгъваемото електрическо превозно средство Hiriko като част от транспортната мрежа в Берлин. Сгъваемите автомобили Hiriko, предназначена за мрежата за споделяне на коли в града, ще премине през серия тестове като възможно решение за „последната миля“ в железопътната мрежа на Deutsche Bahn. Това означава, че пътуващите ще използват сгъваемата електро-кола, за да се придвижват от ЖП станциите до своите дестинации.

Hiriko на баски означава „от града“. Неговите дизайн и функции са специално направени за оживените улици на града с тясното улично пространство и ограниченията за паркиране. Hiriko е с дължина около 2,4 м. При паркиране тя може да го сгънете и да стане 1,5 м. Екипът, разработил Hiriko, е разчел този модел превозни средства за общините, които на свой ред да ги отдават под наем на пътуващите в града – като споделени превозни средства.

Hiriko се състои от баски консорциум от автомобилни доставчици и инженери от Масачузетския технологичен институт. Концепцията за градски автомобил зад Hiriko се е зародила в MIT Media Lab, а търговското й разработване започва по-късно в Баския регион от испански консорциум.

Берлин се е съгласил на пилотен проект с началната фаза през тази година, състояща се от изпитвания и адаптации на возилото за обществено ползване в Берлин. Официалната програма е планирана за 2014 г.

Факторите, изиграли роля в решението Deutsche Bahn е да се заеме с Hiriko като автомобил за споделяне, включват способността на превозното средство да се сгъва и да заема малко място, гъвкавостта му – четирите колела могат да се завъртат под 60-градусов ъгъл – и това, което от фирмата описват като „авангардна“  електроника, която позволява колата да се свърже към платформа за интермобилност. Колата се захранва от литиево-йонна батерия, която позволява пробег от над 100 км. между две зареждания. Колите Hiriko могат да се презареждат за 15 минути.

greentech.bg

Може да харесате още...