pixel

Бетонни колони може би са ключът към по-високите вятърни турбини?

Инженери от държавния университет в Айова смятат, че бетонни колони може би са ключът към изграждането на по-високи, по-продуктивни вятърни турбини в близко бъдеще. Чрез преминаването от стомана към бетон, смятат учените, горната граница за височината на мачтите на турбините може да се увеличи от 80 м на 100 м. Новината си остава спорна от гледна точка на екологията заради недотам екологичните параметри на бетона.

„Ние определено сме достигнали пределите при стоманените кули”, казва Шри Шритаран, професор в държавния университет  в Айова. „Увеличаването на височината на стоманена кула с 20 м изисква значителни увеличения на разходите и производителите на вятърна енергия започват да се питат –защо не преминем към бетон?“

За да отговорят на този въпрос, инженерите са използвали хидравлично тестово съоръжение в университетската лаборатория по изследвания в областта на структурния инженеринг. Те са потърсили начин да вият дали шестоъгълни секции на бетонова колона могат да издържат 68 000 килограма странично натоварване. Това е с 20 на сто повече от върховия товар при мачтите за турбини със същата височина. Екипът е тествал три различни метода за строителство, които са показали, че издържат на натоварването.

Изследователите смятат, че използването на бетон ще удължи живота на вятърните турбини, а и ще ги направи по-лесни за транспортиране заради използването на по-малки части. По-високите колони ще позволят на потребителите да използват по-дълги витла на турбините и да добиват енергия от по-слаби ветрове. Всички тези фактори биха могли да увеличат производството на енергия с 15%.

greentech.bg

Може да харесате още...