pixel

Бевърли Хилс става първият град в Калифорния, който забрани фракинга

Бевърли Хилс е най-новият град в Съединените щати и първият в Калифорния, който забрани хидравличното разбиване – противоречивата практиката на напомпване на смесица от вода и много химикали в скалните шисти за извличане на природен газ. Градският съвет в Беввърли Хилс гласува единодушно да се забрани фракингът. Анти-фракинг активистите отдавна обвиняват газовата промишленост за замърсяване на подпочвените води и питейната вода, приноса за изменението на климата чрез освобождаването на метан и причиняването на земетресения.

„Този случай не е в стил „не го искам до къщата си“ – това не бива да е до чиято и да е къща“, заяви Джон Мирш, член на градския съвет. Ние трябва да мислим в дългосрочен план, дори и нашия град да не е център на сондажните дейности. Инжектирането на милиони литри вода и химикали под високо налягане под земята не може да бъде нещо добро“, добави заместник –кметът Джулиан Голд.

Лос Анджелис, Санта Моника, Кълвър Сити и Карсън са други градове в САЩ, които вече предприеха стъпки за забрана на фракинга. Лос Анджелис и и Карсън вече наложиха мораториуми върху този вид сондиране за природен газ. В Сакраменто бе одобрено предложение да се наложи общо-щатска забрана за фракинга. Американските градове Далас, Тексас и Питсбърг, Пенсилвания, както и щатът Върмонт вече са забранили фракинга. Извън САЩ страните, забранили фракинга, включват Франция и България.

greentech.bg

Може да харесате още...