Безплатна енергия за всички? Или как да вземем топлината от външния въздух

romstal

Бъдещето е в устойчивите отоплителни системи, които използват пълноценно енергията от въздуха, земята и водата. В момента термопомпите са най-ефективното оборудване за производство на топлинна енергия за отопление, охлаждане и битова гореща вода. Термопомпите могат да бъдат геотермални (вода-вода, почва-вода) или аеротермални (въздух-вода, въздух-въздух).

Как да вземем топлина от студен въздух?

Технологията на термопомпата всъщност се основава на много прост, добре познат принцип, подобно на всеки домашен хладилник, използвайки обратния цикъл на Карно.

Основните компоненти в термопомпата са компресорът, разширителен клапан и два  топлообменника (изпарител и кондензатор).

Процесът започва с вентилатор, вкарващ външния въздух в термопомпата, където той среща външното тяло (изпарителя). То от своя страна, е свързано в затворена система, съдържаща хладилен агент, който може да се изпарява и превръща в газ при много ниски температури.

Когато външният въздух попадне на изпарителя, хладилният агент се изпарява и се превръща в газ.

romstal

След това с помощта на компресор се повишава налягането, при което газът достига достатъчно висока температура, за да бъде прехвърлен в кондензатора и от там към отоплителната система на къщата. В същото време хладилният агент се връща в течна форма, готов да се превърне в газ още веднъж и да събере нова топлина.

Такъв е и случаят с термопомпата, която представяме днес, Romstal Ecoheat.

Термопомпа Ecoheat или традиционен котел?

Термопомпите използват възобновяеми енергийни източници.

По-просто казано, те са четири пъти по-ефективни спрямо конвенционални нафтови и газови котли, където 1 kWh входяща енергия осигурява по-малко от 1 kWh изходна енергия.

В случая на термопомпата Ecoheat въздух-вода, при консумирана 1 kWh електроенергия, от мрежата, се преобразува в приблизително 4 kWh енергия за отопление. Ако извършим сравнителен анализ между термопомпа въздух-вода, електрически котел и пелетен котел, бързо забелязваме очевидният извод – термопомпа е абсолютно най-добрият начин да получите нискотарифно отопление и топла вода.

Екологичен и икономичен избор

Европейската общност си е поставила за цел постигане на 20% намаление на потреблението на първична енергия и емисиите на CO2, а 20% от енергията ще се произвежда от възобновяеми източници до 2020 г.

Тернопомпите и възобновяемите източници на топлина ще имат решаващ принос за постигането на тези цели, защото:
– имат енергийна ефективност с 60% по-висока от традиционните горивни системи;
– не отделят CO2 на мястото на инсталиране;
– използват възобновяема енергия от въздуха;
– имат намалени разходи за отопление и охлаждане;
– представляват компактен уред, който може да реализира едновременно: охлаждане, отопление и подготовка на битова гореща вода;
– напълно автоматизирано решение;
– превъзходен комфорт за разлика от котлите на дърва или пелети;
– експлоатационна безопасност (не се изисква комин или газова връзка);
– изисква по-малка електрическа енергия.

Само си представете, ако в 1 милион нови къщи в страната са инсталирани термопомпи, бихме спестили над 3 600 000 тона CO2 емисии годишно. Това е еквивалент на спирането на около 1 милион автомобила!

Термопомпата въздух-вода прави отоплението и топлата вода много по-евтино спрямо конвенционалното отопление. Можете да намалите разходите за отопление с до 65% въпреки че точната цифра зависи от няколко основни фактора, като например къде живеете, размера на вашата къща и горивото, което замествате.

Производителност на термопомпата Ecoheat

Термопомпите Ecoheat са сплит тип и нямат риск от замръзване на водата в системата. Снабдени са с Twin Rotary R410A инверторен компресор на фирмите GMCC или Mitsubishi, оптимално работещ според външната температура, предлагащ отоплителна способност от 80% при -7°C и надеждна защита срещу замръзване при -20°C

Работят в режим на отопление до -20°C и с максимална температура на подаване 60°C.

Напълно оборудвани са с циркулационна помпа Wilo, топлообменник Alfa-Laval, вентилатор Panasonic, Y филтър, включен сензор за котел, разширителен съд, предпазен клапан, електрическо съпротивление и контролер.

romstal

Контролерът на термопомпата Ecoheat изпълнява следните функции: управлява резервен източник на топлина, осигурява безшумна функция на вентилатора, функция ECO, възможност за настройване в зависимост от външната температура и програмиране.

romstal

Избирайки термопомпите Ecoheat получавате висококачествени, екологични продукти.

Отоплението на вашия дом може да се постигне чрез радиатори, вентилаторни конвектори или система за подово отопление. Термопомпата може да се използва и за охлаждане, а с помощта на бойлер може да произвежда битова гореща вода.

romstal

DC инверторната технология гарантира максимална надеждност и ефективност в работата. Термопомпата Ecoheat може да управлява помощни източници на отопление (топлина от слънчеви панели, газови котли, котли на твърдо гориво. Заедно с другите характеристики ще споменем, че позволява регулиране на температурата на топлинния агент в зависимост от външната температура (компенсация по външна темеатура), както и контрол на две различни отделни температурни зони.

Друго предимство на термопомпата е фактът, че се монтира бързо и лесно.

Където и да живеете, можете да инсталирате термопомпа Ecoheat въздух-вода и да се насладите на ефективно, безопасно и безпроблемно отопление, като същевременно ще намалите негативното въздействие върху околната среда.

Ето защо ви каним да направите екологичен и ефективен избор, който значително ще подобри темпото ви на живот. В Romstal ще ви помогнат да вземете най-доброто решение, за да увеличите нивото си на комфорт, оптимизирайки както цената на инвестицията си, но и тази на бъдещите сметки.

Повече информация и други атрактивни продукти може да намерите на сайта на Ромстал България.

Може да харесате още...