pixel

Бил Гейтс финансира разработчик на зелени батерии

Aqueious

Aquion Energy потвърди, че е привлякла 35 млн. долара в нов кръг финансиране за своята батерийна технология Aqueious Hybrid Ion и своите системи за съхранение на енергия. Засега не е известно колко точно е делът, вложен от милиардера от Microsoft. Той участва във финансирането редом с други инвеститори като Gentry Venture Partners, Kleiner Perkins Caufield & Byers, Foundation Capital, Advanced Technology Ventures.

Компанията твърди, че иновативните й батерии са екологично чисти и в същото време са икономически ефективна алтернатива на съществуващите технологии за съхранение на енергия. Те използват солена вода за електролит, вместо скъпи и опасни химикали.

Парите ще бъдат използвани за пускане на пазара на батерийната технология. Очаква се първо да бъдат изградени пред-производствени звена, което ще стане до края на 2013 г. Масово производство е предвидено да започне в завода в Пенсилвания в началото на 2014.

Управляващият директор на Bright Capital Михаил Чучкевич прогнозира, че тези батерии ще бъдат от решаващо значение за развитието на интелигентни електрически мрежи и нисковъглеродни енергийни доставки.

„Очакваме продуктите на Aquion да бъдат ключов фактор за новата индустрия за съхранение на енергия, която много експерти прогнозират, ще расте експоненциално през следващото десетилетие“, каза той.

Според Блумбърг, Aquion е третата компания за съхранение на енергия, в която Гейтс е инвестирал, след като е финансирал LightSail Energy и Ambri.

greentech.bg

Може да харесате още...