pixel

Бил Гейтс иска да работи с Китай по съвместен ядрен проект

Бил Гейтс обсъжда с Китай съвместно създаване на нов по-безопасен тип ядрен реактор. Това потвърди самият той в сряда (8 декември), цитиран от AP.

Идеята на проекта да се разработи евтина и същевременно сигурна система, която да генерира много малки количества ядрени отпадъци.

Съоснователят на Microsoft е провел срещи в китайското министерство на науката и технологиите, по време на които е разказал, че вече е финансирал със значителни суми американската компания TerraPower, в която е основен инвеститор. В момента специалистите на компанията работят върху ядрен реактор от четвърто поколение. Той е известен като реактор на бягащи вълни (traveling wave reactor – TWR), който може да работи с гориво от обеднен уран.

Други основни плюсове на този тип реактори е тяхната изключителна сигурност и фактът, че не се нуждаят от постоянна човешка намеса, за да останат безопасни за неограничен период от време. Иновационната им конструкция пък ги прави много устойчиви на различни природни бедствия като земетресения и приливни вълни.

В момента TerraPower обсъждат планове за съвместна работа по реактора и със специалисти от Индия, Русия и други държави с традиции в ядрената енергетика.

Мултимилиардерът Гейтс предвижда през следващите 5 години да инвестира общо 1 млрд. долара за изследователски дейности по новата ядрена технология.

Може да харесате още...