pixel

Билборд пречиства въздуха, филтрира по 100 000 кубика на ден ден

Университетът по техника и технологии на Перу (UTEC) се е заел с мисията да превърне обикновените билбордове в структури, решаващи проблемите на околната среда. След успеха на техния билборд, който преобразува влажността на въздуха в питейна вода, сега екипът е разработил билбордове за борба със замърсяването на въздуха, които могат да пречистват 100 000 кубически метра въздух всеки ден!

Новият вид билборд на UTEC може да пречисти 100 000 кубически метра въздух всеки ден. Първият модел е монтиран в изключително замърсена зона в Лима, където твърдите частици във въздуха правят града един от най-мръсните в Южна Америка. Според събраните в продължение на една седмица през март данни, структурата е пречистила близо 500 000 кубически метра въздух.

Технологията се основава на използването на вода, която филтрира бактерии и твърди частици. Тези вредни елементи се използват за анализ на замърсяването на въздуха впоследствие.

Доказвайки за пореден път, че билбордовете могат да бъдат повече от крайпътни досадници и маркетингови инструменти, в UTEC разработиха технология, която се справя с някои от най-наболелите проблеми на глобалното замърсяване – недостига на чист въздух и питейна вода. Техният проект показва, че билбордове и табелите на обществени места могат да играят жизнено-важна роля в борбата с последиците от изменението на климата и разрушаването на околната среда – и могат да се трансформират в нов вид физическа инфраструктура.

greentech.bg

Може да харесате още...