pixel

Билборд произвежда вода от пустинния въздух

Рекламен билборд улавя влагата от пустинния въздух и я преобразува във филтрирана питейна вода. Изобретението е дело на Университета по инженерни науки и технологии (UTEC) в Лима, Перу, съвместно с местната рекламна агенция MAYO-DRAFT FCB

Град Лима обикновенон е се отличава с много и обилни валежи, но пък страда от доста висока влажност на въздуха – около 98%. Сътрудничеството между университета и рекламната агенция се оказало нов начин да се помогне на местните жители, които нерядко са принудени да пият вода от недотам чисти кладенци. Същевременно обаче нововъведението предизвиква и интерес у младите в изучаването на инженерни науки в университета, където приемът започна на 3 март.

Рекламният билборд, издигнат по протежение на панамериканската магистрала, е не просто табло за изборажение. В него има скрити няколко механизма за улавяне на вода, преобразуване и пречистване (включително въздушен филтър, кондензатор, въглероден филтър и студен резервоар). Електроенергийната система прихваща влагата от влажния въздух чрез обратна осмоза и доставя пречистената питейна вода през малки каналчета до основата на билборда, а ниско долу до земята има кранче.

Според обявените технически параметри билбордът би трябвало да е в състояние да произвежда 96 литра вода на ден за местните жители или за туристи, които спират за освежаване. До този момент билбордът е генерирал впечатляващите 9450 литра питейна вода от въздуха, откакто е инсталиран през декември 2012 година.

greentech.bg

Може да харесате още...