pixel

Биогоривата замърсяват повече от бензина, сочи ново изследване

Биогоривата замърсяват повече от бензина, сочи ново изследване

Някои биогорива като палмово масло, соя и рапица произвеждат повече емисии от въглероден диоксид отколкото конвенционалните като дизела и бензина, съобщи сайтът Euractiv, позовавайки се на изтекла информация от ЕС. Причината е в “непреките емисии”, които се получават от производството на култури за биогорива и промяната на предназначението на земята.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира документи, които не са публикувани. Представители на енергийната индустрия и на неправителствени организации обаче твърдят, че данните са достоверни и потвърждават резултатите от предишни изследвания. Според един анализатор ако докладът бъде публикуван това ще е краят на индустрията с биогорива.

“Мисля, че науката е доказала ясно, че биогоривата нанасят сериозни вреди на климата, тъй като водят до обезлесяване на места като Югоизточна Азия”, коментира Роби Блейк, говорител на природозащитната организация “Приятели на Земята”.

Промяната на предназначението на земята става, когато се изсичат гори, за да се освободи достатъчно земеделска земя. Неотдавна един доклад прогнозира, че тропическите гори на Малайзия ще бъдат унищожени до края на десетилетието ако производството на палмово масло продължи да се увеличава с досегашните темпове.

3e-news.net

Може да харесате още...