pixel

Биоразградима пластмаса придобива най-различни свойства

Биоразградима пластмаса придобива най-различни свойства

Химици от Университета на Амстердам създадоха нов тип биоразградима пластмаса. Наречен изкуствена смола, новият материал може да намери приложение в най-различни области – от строителство до опаковки и дори играчки.

Предимство на биоразградимата пластмаса е способността й да придобива различни свойства. Тя може да е твърда и прозрачна, или пък във вид на пяна, която заменя полиуретан и полистирол. Освен това, на предприятията за пластмаса няма да се налага да променят кардинално своето оборудване, за да започнат производство на еко пластмасата.

Учените Гади Ротенберг и Алберт Албертс вярват, че тяхното изобретение може да направи света по-добър, ако се приложи в широк мащаб. Суровините, които се използват за производство на био пластмасата, са налични в големи количества по целия свят.

От началото на 20-те години на миналия век пластмасовата индустрия използва за суровина нефт и зависи изцяло от него. Освен че не е екологичен ресурс, нефтът е и на изчерпване.

За разлика от традиционната пластмаса, био пластмасата се произвежда от натурални суровини. Холандските изобретатели обаче не разкриват кои са тези суровини, тъй като все още не са получили патент за своето изобретение.  Все пак те повдигат малко завесата – става въпрос за отпадъци от селското стопанство.

greentech.bg

Може да харесате още...