Bisolid Automat- новият котел на комбинирано гориво

kotel Bisolid Automat

Максимална ефективност съчетана с максимална ефикасност – това е принципът на създадения от фирма “Екотерм Проект” нов котел Bisolid Automat. Този продукт дава възможност на потребителите да използват дърва или дървесен чипс като допълнително резервно гориво към дървесните пелети, в зависимост от нуждите и потребностите си, като предоставя КПД от 86% благодарение на високоефективния тръбен топлообменник.

Стоманеният водогреен котел Bisolid Automat е подходящ за отоплението на жилища, еднофамилни къщи, производствени цехове, агро производства и др., като осигурява комфорта на потребителите с автоматизираните си функции и възможностите за настройки, контрол и управление на параметрите на работа.

kotel Bisolid Automat

Иновативното автоматично превключване на котела между основно (пелети) и резервно гориво (дърва или дървесен чипс) предоставя постоянен комфорт на изгодна цена. По този начин потребителят може да се радва на сигурен топлинен комфорт чрез основното гориво – пелети, дори когато го няма вкъщи. А в случай, че иска да ползва дърва във времето, когато си е у дома, зарежда дървата или дървесния чипс в бункера и котелът автоматично преминава на допълнителното гориво.

gorivo

Пелетната горелка разпалва допълнителното гориво и след достигане на необходимата мощност на котела постепенно намалява мощността си. При достигане на зададената мощност на съоръжението, пелетната горелка остава в режим на готовност и чрез вентилатора модулира горивния процес.

При изгарянето на допълнителното гориво, горелката се включва автоматично и продължава да поддържа зададената температура с основното гориво (дървесни пелети). Автоматичната модулация на горивния процес намалява броя на спиранията и запалванията, и по този начин респективно консумацията на гориво и електрическа енергия. По този начин потребителите могат да са сигурни в максималната ефикасност на съоръжението си.

gorelka

Изгаряната дървесина като допълнително гориво трябва да бъде с влажност до 45%, т.е. във вид на нарязани дърва от трупи до диаметър 100mm и дължина 400mm, нацепени дърва за огрев с кора или без кора. Котлите серия Bisolid Automat могат да изгарят като допълнително гориво и некалиброван или калиброван дървесен чипс с максимална влажност 40%. Системата автоматично определя влажността на допълнителното гориво и задава работните си параметри.

Bisolid Automat е в комбинация с пелетната тубусна горелка Bisolid GP xx_B thc, която е проектирана за изгаряне на дървесни пелети съгласно стандарт EN 14961-2:2010, клас ENplus-A1. Горивото и въздухът се смесват в системата на горелката по контролиран начин и това е причината за екологично горене и висока ефективност. Потребителите могат да се насладят на изключително улеснена експлоатация: както поради автоматизирания горивен процес, така и поради нуждата от рядко почистване на горелката – средно веднъж в седмицата, в зависимост от характеристиките и качеството на използваните пелети. Ръчното механично почистване на скарата на горивната камера се извършва посредством лостов механизъм, без отваряне на котела и без прекъсване на работата му.

LCD display

Пелетната горелка е оборудвана с голям графичен LCD дисплей, който осигурява лесно управление на системата. Освен, че има опция да работи съвместно със стаен термостат, управлението има вграден седмичен програматор за програмиране на работата на съоръжението и възможност да управлява циркулационна помпа, шнек и вентилатор за свеж въздух. За максимално улеснение на потребителите, Bisolid Automat e снабден с меню за управление на български език.

Чрез новия котел Bisolid Automat, предлаган от Екотерм Проект ЕАД, потребителите могат да се насладят на иновативна технология, максимално улесняваща експлоатацията и поддръжката на отоплителното съоръжение през зимния сезон и минимизираща разходите за отопление: по-голям топлинен комфорт и оптимизиран разход на гориво, щадящ околната среда начин на отопление и възможност за икономия на ресурси.

Може да харесате още...