pixel

Бизнесът готов на протести срещу енергийни мега проекти

Бизнесът готов на протести срещу енергийни мега проекти с преференциални цени и договори за разлика. Това стана ясно от думите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Той обясни, че работодателските организации са против нови големи шлемове в енергетиката и източването на джобове чрез таксата задължение към обществото.

Основните приоритети на работодателите са четири – осигуряване на човешки ресурси за икономиката, подобряване на бизнес средата, подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС и развитие на капиталовия пазар, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал при представяне на позициите на Асоциацията на организациите на българските работодатели за развитие на страната през 2017 г.

Основната пречка за бизнеса е недостигът на човешки ресурси – и то не само висококвалифицирани, каза Велев. Необходимо е бърза и ефикасна реформа на образователната система, допълни той.

„Данъкоплатците плащат пари, които не се връщат в икономиката. Принципът „парите следват ученика“ да бъде преразгледан и професионалното образование да получи отново право на живот, защото универсалните гимназии се превърнаха в езикови“, каза Велев.

Нужна е промяна в политиката на трудовата емиграция и облекчаване на внос на работна ръка – най-вече технически кадри. Трябва да се върви към споразумение с трети страни за внос на работници каза Велев и даде пример с държави от ЕС, които имат подобни споразумения със страни като Украйна Молдова и Армения.

dariknews.bg

Може да харесате още...