pixel

Бизнeсът и държавата в спор – кой пречи на газификацията

Бизнeсът и държавата в спор - кой пречи на газификацията

Бюрократични процедури пречат да се увеличи газификацията сред битовите потребители. До този извод стигнаха представители на Българската асоциация Природен газ по време на кръгла маса на тема: “Природният газ – инструмент за нисковъглеродна икономика”, която се проведе във вторник. “Преди десет години съобщих, че за да се изгради една битова газификация бяха нужни 27 подписа, сега са необходими до 15 – 16.

Необходима е политическа воля, за да бъде решен този проблем”, обясни председателят на браншовата организация Сашо Дончев. По думите му няма логика да не се иска разрешение за използване на бутилки с пропан-бутан, чието налягане е 800 пъти по-високо, отколкото в газоразпределителната система, а за присъединяване към нея да се поставят толкова много спирачки. Дончев е шеф на “Овергаз” (компанията доставчик на синьо гориво от Русия за България, както и разпределително дружество в страната) и председател на Българска стопанска камара.

“Ясно е, че всички имаме абсолютно добрата воля, да се случат всички неща заложени в новата енергийна стратегия на България, включително и ускорената газификация”, коментира министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя допълни, че държавата ще направи всичко възможно – “това да не остане само още един красив текст в един красив документ”. На подобно мнение беше и зам. министърът на икономиката Марий Косев, който обаче влезе в спор с председателят на Българската асоциация Природен газ Сашо Дончев по въпроса – дали държавата се държи като шеф или като партньор.

“Булгартрансгаз” работи по проекти за изграждане на нови газопроводи и има решителност в това отношение. Очаквам и бизнесът да направи едно по-ясно разпределение на маркетинговата си стратегия и ценовата си политика, за да повиши газификацията”, допълни Марий Косев. По думите му не само държавата е виновна за забавените проекти, но и самите компании. В отговор от браншовата асоциация му казаха, че всъщност притежават трасета от над 2700 км, а “Булгартрансгаз” разполага с малко по-къса мрежа. “Не мога по никакъв начин да приема никакви упреци от правителството към нашите компании членки, защото те въпреки държавата са направили много”, коментира  Дончев.

Според изчисленията на Асоциация “Природен газ” за получаването на разрешение за присъединяване на битов потребител към мрежата са необходими 75 дни, а цената е около 4000 лева. “Сериозен проблем е , че хората не разполагат с толкова пари, въпреки че инвестицията им би се изплатила за четири години”, каза енергийният експерт Иванка Диловска. По думите й е необходимо държавата да се намеси като подпомогне потребителите да се включат в преносната мрежа. “За тази цел има възможност да се използват включително и средства от оперативните програми на Европейския съюз, както и от фонд “Козлодуй”, допълни Диловска.

Тя представи свой доклад, според който проблем за бизнеса е, че първо се изграждат тръби, а после се търсят потребители за тях. “Липсват и ясни ценови сигнали, колко ще струва отоплението през следващите няколко години. Така например държавата води преговори с руснаците, които изтичат в края на 2012 г., но не се знае какво се случва с тях”, коментира Диловска.

“Необходими са единни стандарти за местната власт, която реално се занимава с даването на разрешителни за присъединяването на битовите потребители”, допълни Дончев като съвет към властта. От Националното сдружение на общините в България обясниха, че правят всичко възможно, за да подпомогнат процесът по газификация. “Според последното ни проучване има разработени проекти за над 160 млн. лева, които чакат финансиране”, казаха от местната власт. От сдружението обясниха, че в момента голям проблем пред повишаването на енергийната ефективност е, че се прилагат само пасивни мерки като саниране на сградите.

dnevnik.bg

Може да харесате още...