pixel

България иска всяка година преговори с ”Газпром” за цената

България иска всяка година преговори с ”Газпром” за цената

Цената на природния газ, който страната ни купува от “Газпром“, да може да се предоговаря всяка година, като за първите две това да става на всеки шест месеца.

Това е българската позиция по предложените от руския газов гигант отстъпки, свързани с делото за монополно положение, заведено срещу „Газпром“ от Европейската комисия.

Това каза енергийният министър Николай Павлов и допълни, че цената ще бъде разисквана на по-късен етап.
„Сега просто се договаря рамката на така направеното предложение от страна на “Газпром““, каза министърът.

Страната ни ще настоява и за отпадане на задължението на “Булгаргаз“ да плаща заявените предварително количества синьо гориво на руснаците, дори когато те не са използвани напълно, обясни Павлов.

„Притеснителното в тяхното предложение е, че се дава достъп до българския пазар на фирми в Унгария, Словакия и Полша, а няма реципрочност. Тоест не е предвиден такъв ангажимент, с който ние да имаме възможност да продаваме на тяхна територия“, коментира енергийният министър.

„Посоката на търговията е само към България. Ние към този ангажимент сме възразили и съответно искаме нашите компании и “Булгаргаз“ да имат достъп до пазарите на съответните държави“, допълни Павлов.

Директорът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов каза неотдавна, че не е ясен начинът, методиката, по която ще бъдат определяни цените на природния газ за България и как те ще бъдат променяни.

Позициите на газовите ни компании са готови и ще бъдат изпратени в срок в Еврокомисията.

Крайният срок за пращане на становища по предложеното споразумение между ЕК и „Газпром“ остава непроменен – 4 май, съобщиха от Брюксел.

dir.bg
 

Може да харесате още...