pixel

България прекратява участието си в проекта „Бургас-Александруполис”

България прекратява участието си в проекта „Бургас-Александруполис“. Това решение беше взето на днешното заседание на Министерски съвет по предложение на министъра на финансите Симеон Дянков.

България се оттегля от проекта, защото той не може да бъде реализиран според условията и финансовите параметри, заложени в споразумението от 2007 година, заяви Дянков.

Участието на България в проекта е 24,5%, толкова се пада и на Гърция. Останалите 51% се държат от Русия.

Българското правителство ще преговаря с другите двама участници в „Бургас-Александруполис“ – Русия и Гърция, за излизане от проекта „по взаимно съгласие“, казаха за Investor.bg от финансовото министерство.

В случай че не се стигне до такова споразумение, страната ни ще излезе от проекта в 12-месечен срок след съответното уведомление.

Към момента натрупаните задължения за периода 2009-2011 г. от българска страна по „Бургас-Александруполис“ са близо 6,4 млн. евро.

Те ще бъдат “покрити” чрез издаване на акции от българския акционер в проектната компания – “Проектна компания нефтопровод “Бургас-Александруполис БГ” ЕАД в размер на до 12,8 млн. лева.

Преди по-малко от месец Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри доклада на оператора на нефтопровода по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Днес обаче беше взето политическо решение от правителството, с което и процедурата по ОВОС се прекратява.

Очакванията са следващата седмица да се състои годишното общо събрание на акционерите в “Бургас-Александруполис”, на което да бъде представена българската позиция за излизане от проекта, заяви Симеон Дянков днес.

Може да харесате още...