pixel

България трудно би се отказала от ядрената енергетика

България трудно би се отказала от ядрената енергетика

Малки държави като България, които разчитат на ядрената енергетика и които са по-бедни, много по трудно могат да последват примера на Германия и да се откажат от ядрената енергетика. Това заяви икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов. Според него решението на Германия не трябва да се възприема изцяло политически, защото вече има алтернативи.

Вече има алтернативи и твърде вероятно зелените източници, а и подобрените конвенционални източници на газ и на въглища ще започнат да дават по-добри резултати, заяви Стефанов.

Швейцария и Италия твърде вероятно също ще вземат решение за излизане от ядрената енергетика. Това е изключително трудно за по-малки държави, особено такива, които много разчитат на ядрената енергетика и разбира се страните, които са по-бедни и ефектът върху потребителите от отказването от ядрената енергетика може да бъде по-голям. Към тези страни спада и България, добави Стефанов.

Страхът и заплахата от поддържания страх от ядрената индустрия от една страна е неоправдан, а от друга страна е нещо, което в дългосрочен план може да изиграе лоша шега на същата тази индустрия.

Изграждането на ядрената енергетика винаги е политическо решение. Там пазарни решения няма, завърши икономистът.

econ.bg

Може да харесате още...