pixel

Българските фирми написали становищата си по предложенията на „Газпром“

Българските фирми написали становищата си по предложенията на

Държавните компании „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са готови със своите становища по предложенията на „Газпром“ , отправени в рамките на антимонополното дело на Европейската комисия срещу „Газпром“. Днес ще ги внесат в министерството на енергетиката, съобщават от ведомството.

От министерството съобщават още, че на  19 април 2017 г. във Варшава се е провел V4 Gaz Forum, организиран от страните от Вишеградската четворка с участието на представители на българското Министерство на енергетиката, БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Експертно са били анализирани в детайли направените предложения.

Държавните енергийни компании използват резултатите от проведените дискусии в своите становища.  Те ще включват оценки на ефекта от евентуалното приемане от ЕК на ангажиментите, предложени от „Газпром“, върху договорите на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и БЕХ.

Министерството на енергетиката припомня, че обявеният от ЕК срок 4 май 2017 г. е за представяне на коментари от заинтересованите страни по отправените от „Газпром“ предложения за поемане на ангажименти, а не за предоговаряне на условия по действащите договори за доставка и пренос на природен газ.
В случай, че предложенията на „Газпром“ бъдат приети от ЕК, тогава ще стартира процесът на двустранни преговори между всяка от компаниите и „Газпром“ по търговските условия.

От ведомството заявиха, че до 4 май не могат да съобщават детайли от тези становища, но ще направят необходимото Народното събрания да бъде информирано какво се прави.

На 13 март 2017 г. ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища относно представените от „Газпром“ ангажименти в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Антимонополното дело на ЕК е свързано с газовите пазари в осем държави – България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия.

24chasa.bg
 

Може да харесате още...