pixel

Близо четвърт милион е заделен за навеси за рeакторите в Белене

За изграждане на специални конструкции за съхранение на ядреното оборудване за АЕЦ „Белене“ след пълната му доставка в края на годината са предвидени почти четвърт милион лева, става ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова по време на заседание на парламентарната ресорна комисия в четвъртък. Обществената поръчка с прогнозна стойност от 241 хил. лв. вече е обявена и изпълнителят трябва да изгради съоръженията, които миналата седмица бяха описани от изпълнителния директор на „Националната електрическа компания“ (НЕК) Петър Илиев като навеси от оранжериен тип.

До изграждането на тези конструкции ще се направят временни навеси. Постоянните конструкции ще се построят след като пристигне и останалата половина от ядреното оборудване, обясни преди дни Илиев.

Тогава той потвърди информация от бившия енергиен министър на БСП Румен Овчаров за нарушена опаковка на оборудването, но каза, че това не е проблем и ще бъде направена рекламация на руснаците за това.

Петкова сега увери, че доставеният един реактор се съхранява според инструкциите на производителя му – Ижорските заводи.

Оборудването за АЕЦ „Белене“ се съхранява според предписаните инструкции от производителите и площадката била предварително проверена от руснаците дали отговоря на изискванията, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя отново разказа, че част от оборудването се съхранява в закрити помещения, а друга част – под навес. Тя също каза, че част от оборудването при транспортирането е пристигнало с нарушена опаковка и вече е преопаковано според предписанията на заводите производители.

Петкова повтории, че цялото оборудване ще бъде съхранявано поне 5 години, заради което и се налага построяването на специалните конструкции.

Министър Петкова увери представителите на енергийната комисия, че оборудването за АЕЦ „Белене“ ще бъде съхранено с грижата на добър стопанин. Тя съобщи още, че по-рано през деня, по изискване на НЕК, Агенцията за ядрено регулиране е започнала проверка как се съхраняват реакторите.

Енергийният министър каза, че Министерството на енергетиката ще информира за резултатите от тази проверка, за да бъде сигурно българското общество как се съхранява това оборудване.

mediapool.bg

Може да харесате още...