pixel

Bloomberg: Загърбването на изкопаемите горива ще е трудно и скъпо

gaz

Нов доклад на Bloomberg New Energy Finance разкрива огромния мащаб на предизвикателството, което светът трябва да посрещне, за да загърби изкопаемите горива.

Глобалната кампания за насърчаване на институционалните инвеститори да се откажат от изкопаемите горива в опит да се защитят от дългосрочни финансови рискове ще успее само ако бъдат идентифицирани жизнеспособни и мащабни алтернативни инвестиции.

Това е заключението на Bloomberg New Energy Finance (BNEF). В свой доклад анализаторите казват, че секторът на чистата енергия ще трябва да разработи нови инвестиционни средства, ако иска да убеди инвеститорите да променят своята позиция – а именно, да поддържат значителни активи в сферата на изкопаеми горива.

BNEF оценява възможността за загърбване на изкопаемите горива на 5 трилиона долара – така е озаглавен и самият им доклад. В него се отбелязва, че докато десетки институционални инвеститори са били убеждавани през последните две години в така наречения „въглероден балон“, все още има значителни пречки за преодоляване, преди тенденцията да бъде широко възприета от инвеститорите.

По-конкретно докладът подчертава мащаба на предложената промяна, като посочва, че съществуващите 1 469 петролни и газови фирми в момента се оценяват на 4,65 трилиона долара, докато действащите 275 фирми за въглища са на стойност 233 милиарда долара.

Освен това много от най-големите институционални инвеститори в света и най-силните правителства държат големи дялове в тези фирми за горива. „Инвестицията в изкопаеми горива отговаряна многобройни институционални изисквания за инвеститорите“, се отбелязва в доклада. „Изкопаемите горива предлагат четири атрибута (цялостен мащаб, ликвидност, растежни стойности и доходност от дивиденти), което е доста по-пълен инвестиционен пакет от тези, предвидени от повечето други сектори“.

greentech.bg

Може да харесате още...