pixel

Бобева очаква ?500 млн. италиански инвестиции

Инвестиции в размер на 500 млн. евро предстои да направят италианци у нас, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева, цитирана от Дарик.

Тя присъства на бизнес среща в Рим, организирана по инициатива на българското посолство в италианската столица.

Оказва се, че Пловдив и Сливен са най-предпочитаните български градове от страна на италианските инвеститори.

„Ние си сменихме ролите. Те докладваха какви инвестиции ще направят в България, аз започнах да ги насърчавам и да обяснявам колко е хубав климата, но се оказа, че голяма част от представените фирми вече имат бизнес в България и имат намерение за инвестиции”, заяви Бобева и уточни, че по нейни изчисления става въпрос за около 500 милиона инвестиции.

Тя посочи 100 млн. евро в „Девня Цимент” и няколко от фирмите, които инвестират в текстил.

Има интерес и в селскостопанския бизнес, в еко- и биоземеделие. Вече има около 40 милиона, още около 20 се очаква да инвестират”, посочи тя.

„Имаше, разбира се, и критики. Има няколко фирми, които са инвестирали във фотоволтаични централи, които имат проблеми във връзка с въведената такса. Но заедно с това има и доста малки фирми, които проявяват интерес към малки ВЕЦ-ове – област, която ще бъде една от приоритетните, така че те разширяват сериозно производството си”, уточни още вицепремиерът.

„Мисля, че още четири малки ВЕЦ-а се работи по тях, напреднали са проектите. От всички фирми, които бяха, познавам само една, което е добър знак – означава, че нямат проблеми”, посочи тя.

dir.bg

Може да харесате още...