pixel

Boeing и китайска фирма ще правят самолетно гориво от старо готварско олио

Самолетната компания Boeing и китайската Commercial Aircraft Corp са започнали съвместен пилотен проект за превръщане на използваното готварско олио в самолетно гориво.

Заводът, който се намира в югоизточния китайски град Хангжу, ще бъде в състояние да превръща близо 240 000 литра използвано готварско олио годишно в гориво, казаха от Boeing в изявление.

Проектът ще позволи на двете фирми за въздухоплавателни средства да тестват жизнеспособността на производството на биогорива с помощта на евтина и широко разпространена суровина – отпадъчното готварско олио.

Boeing и неговият китайски партньор, който е държавна собственост, са изчислили, че по този начин могат да произвеждат по 1,8 милиарда литра самолетно гориво годишно – само от употребено готварско олио.

През февруари Гражданската въздухоплавателна администрация на Китай отпусна финансиране на едно дъщерно дружество на държавната фирма Sinopec Corp лиценз за производство на реактивно гориво от използвано олио за готвене.

Отпадъчното готварско олио отдавна е заплаха за общественото здраве в Китай поради широкото му използване в ресторантите. Използваното олио за готвене може да съдържа токсични съединения и често се смята за нехигиенично. Според някои китайски медии, има престъпни групи, които се занимават със събиране на използвано олио за готвене от канализацията, прецеждат го и го продават като ново.

Може да харесате още...