pixel

Бонус: слънчевите панели пазят хлад в сградата

Едно от най-добрите неща, които можем да направим за подобряване на енергийната ефективност и комфорта на сградата, е да се засадим дървета на стратегически позиции около дома, така че когато  пораснат, да хвърлят сянка, поддържайки хладината в дома. За повечто географски ширини е вярно също, че през есента листата на дърветата падат и позволяват на слънцето да огрява дома ни, затопляйки го.

Но дърветата не са единственият начин да поддържаме сградата по-хладна. Слънчевите панели, когато се монтират на покрива, също могат да осигурят ценна сянка – един бонус към генерирането на чисто електричество. Изследователи от университета на Калифорния в Сан Диего са решили да се вгледат по-отблизо в охлаждащия ефект на соларните панели, за да видят колко е голям и какво изложение на панелите би давало най-големи предимства. Използвайки термовизионна камера, изследователите установили, че през деня таванът на сграда с фотоволтаични панели на покрива е с до 5 градуса по-хладна от такава, чиито поркив е директно изложен на слънце.

„…Спестеното количество охлаждане [чрез клиамтик] на сградата възлиза на 5 на сто отстъпка от цената на слънчевите. Или казано по друг начин, икономиите от разходите за охлаждане се равняват на 5 на сто повече продадена слънчева енергия към мрежата …“

Вместо слънцето да напича покрива, което го загрява и затопля пространствата под покрива, фотоволтаичните панели поемат слънчевото греене. След това голяма част от топлината се разсейва благодарение на вятъра, който преминава в пространството между панелите и покрива. Ползите са по-големи, ако има по-голяма открита пролука, в която въздухът да може да циркулира. Затова наклонените фотоволтаични  плоскости осигуряват повече охлаждане. Също така това прави по-ефективни слънчевите панели . В конкретния случай с анализаираната сграда ученитеса измерили, че количеството топлина, достигнало до покрива, е с  около 38 по-малко, отколкото би било про директно напичане на покрива.

Разбира се, слънчеви панели не са толкова ефективни в отблъскването а топлината, колкото отразяващите хидроизолационни покривни  бои и материали, но нищо не пречи на хората да съчетават две технологии.

greentech.bg

Може да харесате още...