pixel

Британски енергийни компании в надпревара за пазара за зареждане на електромобили

Наскоро държавната институция отговаряща за транспорта на Лондон Transport for London обяви, че планира в града да има 1300 зарядни станции за електромобили, което е повече от сегашния брой на бензиностанциите в столицата, предаде The Guardian. Амбициите на кмета на Лондон е градът да стане европейската столица на електромобилите. Също така в момента се разработват планове за драстично увеличаване на зарядните станции в цялото Обединено кралство.
В създалата се ситуация британските енергийни компании усещат добри възможности за бизнес. Енергийните компании EDF, British Gas и Npower планират да предлагат на собствениците на електромобили специални услуги за бързо и евтино зареждане на колите от дома в непикови периоди на енергопотребление.
.
Според данните npower 33% от британските шофьори обмислят купуването на електромобил през следващите пет години. До пет години, когато ползите от електромобилите ще станат по-очевидни този дял се очаква да се повиши на 41%. Компанията планира през август да стартира услугата juice-e, насочена към собственици на електромобили, в коя да е точка на страната. Като част от услугата срещу 1000 паунда компанията ще прави цялостно обновяване на електрическите системи в дома и ще постави зарядна станция за бързо зареждане, която ще зарежда возилата напълно за четири вместо осем часа. Освен това потребителите на услугата ще могат да се възползват от значително по-евтини тарифи, ако зареждат колите си в часовете на непиково потребление на енергия.

EDF съобщи наскоро, че ще предлага почти същата услуга срещу 799 паунда, но при малко по-високи тарифи за зареждане от npower. Компанията е сключила споразумения със „Ситроен” и „Пежо” да бъде предпочитания доставчик на зарядни решения за купувачите на коли от двата автопроизводителя. Подобна сделка е сключила и British Gas с „Нисан” и „Рено”. В момента също така тече надпревара за изграждането на зарядни станции за бизнеса – на работни места, супермаркети и т. н.

Може да харесате още...