pixel

Британските власти се наежиха срещу наземните PV паркове

Откриването на най-голямата соларна ферма във Великобритания тази седмица разгорещи дебата относно наземните и покривните фотолвотаични инсталации в страната.

Още през октомври Лиз Тръс, секретарят по околната среда, нападна проектите за слънчева енергия, построени върху земеделска земя, твърдейки, че те вредят на производството на храни. Тръс обяви, че земеделските производители ще загубят земеделските си субсидии, ако поставят слънчеви панели върху обработваема земя.

Намесата на Тръс стана след решението по-рано през годината на департамента по енергетиката и климатичните промени (DECC) да пристъпи към прекратяване на настоящия режим на субсидиране за големи соларни паркове. Министрите казват, че искат да видят повече слънчеви системи върху покривите на сградите и по-малко инсталации, монтирани на земята.

Нагласите на властите определено изнервиха инвеститорите като Belectric – компанията, която е съсобственик на Лендмийд. Тя е изградила големия фотоволтаичен парк върху земеделска земя от трета категория (средна от общо 5 категории). Според компанията, това място се слави като терен, който не се отцежда добре и затова не е подходящ за отглеждане на земеделски култури.

От компанията, от целия сектор обвиниха Тръс, че постоянно атакува проектите им и налага все нови и нови ограничения и изисквания, като например за засаждане на нова растителност, добавяне на пчелни кошери и др.

greentech.bg

Може да харесате още...