pixel

Брюксел: България има достатъчно време да изпълни екоизискванията за ТЕЦ-овете си

„ЕС регулира влиянието на големите индустриални мощности върху околната среда. Това става посредством така наречените „най-добри налични техники“. Опитваме се да определим коя е най-добрата технология за различните сектори. Така се въвеждат равни условия за индустрията.

От друга страна, това е много важно за здравето на хората, тъй като съществен дял от вредните газове в атмосферата се дължи на големите горивни инсталации в електроцентралите – 46% от всички емисии на серен диоксид, 18% от азотния оксид, 39 на сто от живака и 4 % от праховите частици. Тези вещества застрашават гражданите. Ето защо, намаляването на вредните емисии е от решаващо значение за здравето на българския народ.“ Това заяви в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ говорителят на Европейската комисия по околната среда Енрико Бривио.

По думите му предложените нови стандарти са постижими благодарение на общоизвестни технологии, широко разпространени още от 2010 г. насам. Така че, постигането на занижени нива на вредните емисии няма да бъде разрушително за сектора България, ако тя желае да продължи да използва въглищни електроцентрали, коментира Бривио. Очевидно е, ще трябва да се плати определена цена, за да се изгради очистващо оборудване, вярно е, че ще се наложат инвестиции, но това не се отнася за всички централи. Освен това даваме разумен срок на тези икономически обекти да се адаптират, посочи още говорителят по околна среда на ЕК. И отбеляза, че българското правителство също е било част от обстойните дискусии и вземането на решения по въпроса.

През месец април се очаква ЕС да приеме новите завишени стандарти, ограничаващи вредните газове на редица индустриални обекти, включително такива като българските ТЕЦ-ове на въглища. Миналата седмицата Българската минно-геоложка камара, която представлява бизнеса с лигнитните въглища, се обяви твърдо срещу промените в т.нар. Референтен документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. Според бранша, тези реформи ще доведат до непоправими щети на българския въгледобив и енергетика, ще се стигне до затваряне на топлоелектрически централи, защото няма да има пари за тяхната модернизация, което ще доведе и до загуба на работни места в „Мини Марица-изток“.

ТЕЦ-овете, предимно на лигнитни въглища, произвеждат над 25% от електроенергията в страната. Засегнатите в енергийния сектор твърдят, че заложните нови екологични норми са непостижими. Предложеният от ЕК документ съдържа пределни прагове за емисиите на серен диоксид, азотен оксид, живак и прахови частици.

България, Полша и още няколко делегации в междуправителствения орган, който одобрява регулациите, са поискали те да бъда смекчени. Има голяма вероятност обаче проектодокументът да бъде приет в този му вид, дори българското правителство да гласува против, посочва още БНР. Защото до дебат по същество на стойностите нe се е стигнало, а мнозинството от държавите подкрепят предложението.

Може да харесате още...