Бърз ремонт на комина със системата ew + EW/FU

Всеки, който някога се е радвал на огъня в камината, знае: за да може пламъците да горят буйно, коминът трябва да „тегли”. Това означава: горещите димни газове да се издигат бързо нагоре в комина и така да създават понижено налягане в основата му, което от своя страна да изсмуква нагоре прииждащите димни газове. Ако това не функционира, огънят не може да се разгори, димните газове се натрупват и предизвикват задимяване на стаята.
Това, което важи за камината, е в сила и при отоплителните системи.

В тази област през последните две години е постигнат значителен напредък. Когато се санира отоплителната система, коминът също се нуждае от нов живот. Има подходящи коминни системи за всички форми, размери и видове отопление. Ако в миналото са били необходими комини с големи размери, за да могат да теглят димните газове, днес те трябва да са малки, за да може да се образува понижено налягане.

Когато нискотемпературен котел, да не говорим за котел, който отговаря на съвременното развитие на техниката, се свърже към стар комин, димните газове в него ще достигат малка скорост на течението. По тази причина те бързо ще се охлаждат и получената в резултат от това кондензатна вода с агресивни киселини ще се отложи по стените на комина и ще ги овлажни.
Това така наречено замърсяване (проникване на вода, катран и сяра в облицовъчните камъни на комина, което води до образуването на кафяви петна и понякога до неприятен мирис) се проявява по вътрешните стени под формата на грозни кафяви петна, които не могат да бъдат покрити с никаква боя.

На практика това означава, че модернизирането на отоплителната система в повечето случаи е свързано със саниране на комина. По правило наличната шахта може да се пригоди към новата отоплителна система. Трябва обаче да се внимава санираният комин да е подходящ за големината на новия отоплителен котел и използваното гориво.

За целта се прокарват нови тръбопроводи за изходящи димни газове, които намаляват диаметъра и предпазват зидарията от вече споменатите агресивни съставни части на димните газове. За новите вложки в зависимост от конкретния случай има на разположение различни материали. Инструменталната стомана е най-подходяща поради благоприятното съотношение цена – постигнато качество и поради малкото място, което е необходимо за материалите за саниране на комини. В такива случай е препоръчителна системата EW-Alkon на RAAB от  неръждаема инструментална стомана със специални примеси за по-добра корозоустойчивост.

Едностенната, нечувствителна към влага EW + EW/FU е доказалият се в практиката класически продукт за модернизация на вече съществуващи коминни системи. Монтажът на елементите чрез щепселно съединение с муфа е лесен, надежден и доказал се от много години в практиката. При непредвидени ситуации на място системата може безпроблемно да бъде скъсена, без да се наруши функционирането на щепселното съединение с муфа. EW + EW/FU може да бъде изградена както отдолу нагоре от основата на комина към върха му, така и да бъде спусната от покрива в комина със специален клуп “парче след парче”. С големият си брой стандартни елементи системата отговаря на всички изисквания и се монтира на място от специалист.

Материалът е неръждаема стомана (1.4571/1.4404) с дебелина на материала 0,6 mm и 1,0 mm,  вътрешен диаметър от  80 до 600 mm, челно лазерно заварена по метода WIG.

Областите на приложение са: нискотемпературни съоръжения, регулируеми горивни уредби (на твърди горива като дърва, въглища, пелети и др.), съвременни горивни уредби в строителството на жилищни, бизнес- и промишлени сгради; за работа при понижено налягане; за саниране или намаляване на сечението на съществуващи съоръжения.
С или без топлоизолация. Режимът на работа не се влияе от влага. Възможен е сух режим на работа.

Предимства: гъвкава техника на съединяване – функционална и позволяваща скъсяване на място, благодарение на разнообразните си елементи може да бъде безпроблемно пригодена към трудни условия, много добри параметри – температура на изгорелите газове до 400° C, понижено налягане до 40 Pa; изработка от висококачествени материали: наред с най-съвременните производствени технологии те имат решаващо значение за дългия живот на системата, притежава сертификати за високо качество: система, разрешена за ползване по CE 0432-BPR-119930, производството й е сертифицирано по DIN EN ISO 9001:2000.
Система EW-Alkon за висококачествено решение при саниране на съществуващи коминни системи.

Към класическите системи на Рааб принадлежи системата за изходящи димни газове от инструментална стомана DW-Alkon. Тя е убедителна с иновационната си техника на свързване, при която не се използват затегателни пластини. При монтажа отделните елементи просто се пъхват един в друг и се уплътняват на ръка. Освен това димоходната система чрез вградената в нея система за предотвратяване проникването на влага отвън и на кондензат отвътре в изолационната система на димоходната система (Kapillarstopp) е особено подходяща за кондензатни котли.

Екологична  технология за повишаване на ефективността при отопление с дърва

Старомодните горива стават все по-скъпи и в противоречие с тази тенденция в невероятно кратки срокове нарасна интереса към твърдото гориво. Докато главен аргумент за привързаността към традиционните камини досега беше романтика, днешните аспекти на икономиката, опазването на околната среда и модерните технологии правят използването на дърва една привлекателна алтернатива. Това е стъпка „назад към природата” съчетаваща комфорта на модерните времена и традиционния уют на топлината на огъня.

Това е причината специалистите от RAAB  да бъдат много доволни от успешното въвеждане на пазара на новоразработения  универсален регулатор за камини (Universal Ofenregelung) на Kutzner + Webe. Чрез внедряването му може да се оптимизира изгарянето при всички камини и печки с ръчно зареждане. Основната цел при употребата на автоматичния регулатор за печки с ръчно зареждане е постигането на ефективен процес на изгаряне, при който се пести енергия. Това означава, че при използването на регулатора със същото количество гориво топлината ще се отделя по-дълго,  енергията при изгаряне  на дървото ще е по-пълно усвоена  и вредните емисии – намалени. Експлоатационната надеждност също е значително повишена.

Най-важния компонент на продукта е новият вид сензор с иновационна измерителна техника. Той обхваща реалната експлоатационна ситуация, включително температурата на изходящите димни газове, и предава информацията на процесора в регулиращия блок, който сравнява данните с оптималните предписани стойности. При необходимост процесорът комуникира с всички свързани компоненти, за да промени действителните стойности. Регулиращият блок с клас на защита IP 24 се влага в метален кожух и се изпитва съгласно Европейските норми EN 60730-1. Сензорът се намира в обвивка от инструментална стомана и издържа на температура на изходящите димни газове до 700о С. Дори свързващият кабел с дължина 3 м или 6 м има допустима температура на околната среда максимум 350о С. Сензорът се вгражда във вертикални или хоризонтални тръбопроводи за изходящи димни газове, винаги колкото е възможно по-близо до тръбната наставка на уреда. Актуалното състояние винаги може да се проследи с помощта на дисплей, който е свързан към управляващия блок с помощта на кабел категория 5 (Cat-5).
Могат да се интегрират до 12 компоненти, например смукателен вентилатор за изходящите димни газове, клапа за приточния въздух, прекъсвач за вратата на пещта, вентилационен капак и радио модул. Освен подобреното оползотворяване на енергията универсалното регулиране предлага по-висока експлоатационна безопасност на печката.

Обширният асортимент от комини на Рааб предлага решения за всеки обект в областта на комините и димоходните системи за новото строителство и санирането на комини. www.raab-gruppe.de
Фирма РУВЕКС, официалния представител на RAAB за България, разполага със софтуерна програма за проектиране и изчисление на комини от неръждаема стомана. Програмата е съставена от няколко модула, които са създадени за улесняване работата при проектиране, остойностяване и подготовка на оферти за изграждане на комини. Софтуерът дава възможност за оразмеряване на едностенни и изолирани комини, комини на каскадно работещи котли и комини за многофамилни жилища. Програмата поддържа информация за всички видове котли, които се произвеждат в Европа.