pixel

”Булгаргаз” обеща да не повишава цените

„Булгаргаз“ прогнозира, че няма да се наложи увеличение на цената на природния газ от началото на януари.

„Нашата прогноза от 1 януари е поне да няма повишение, т.е. тази цена, която в момента се прилага – от 415, 20 лева за 1000 куб. метра, може би ще остане в този вариант. Ако има движение, предполагам, че няма да е нагоре“, коментира Петьо Иванов, изпълнителен директор на държавното газово дружество, цитиран от БТА.

По думите му прогнозата се основава на цените на петрола, при които в момента се забелязва спад. Прогнозата обаче се основава и на курса долар-лев, при който се забелязва повишение.

Ако спадът на петрола не се „изяде“ от увеличаването на курса долар-лев, може ми ще има запазване на цените или леко понижение, каза Иванов. Той обаче отказа да прогнозира колко би могло да бъде евентуалното понижение в цената на природния газ от началото на следващата година.

„Булгаргаз“ намали цената на газа от октомври, което доведе до понижението на цената на парното средно със 7%.

Газохранилището в Чирен е пълно на 90%, каза Иванов. Той заяви, че за момента са изпълнени планираните количества за нагнетяване.

„Нагнетяването приключи в началото на миналата седмица. Количествата, които сме нагнетили, общо са между 450-460 млн. куб. м”, уточни Иванов, цитиран от „Фокус“.

„Всеки от нас се надява да няма нужда тези количества да бъдат използвани през следващата година”, добави още той.

По думите му, според отчета на „Булгаргаз“ към деветмесечието дружеството е на загуба с около 23 млн. лв. Иванов обясни, че тази загуба е регистрирана заради обезценка на материални запаси в газохранилището в Чирен.

dir.bg

Може да харесате още...