pixel

Булгаргаз ще купува газ от азербайджанското находище Шах Дениз

На 19 септември 2013 г. в столицата на Азербайджан Баку, „Булгаргаз“ ЕАД е подписала договор за закупуване на природен газ от Консорциума „Шах Дениз“.

Доставките за България ще започнат най-рано през 2019 г., като съгласно подписания договор, който е със срок от 25 години, количествата за „Булгаргаз“ ЕАД, добити в резултат от разработването на  находището Шах Дениз–фаза 2 в Каспийско море, ще бъдат 1 млрд.куб.м. годишно. От „Булгаргаз“ не оповестига каква е цената на сделката. Клаузите на договора се задействат при приемането на окончателното инвестиционно решениe във връзка с Шах Дениз–фаза 2, което се очаква да стане до края на годината, съобщиха от „Булгаргаз“.

От „Булгаргаз“ коментираха, че това е „първото реално диверсифициране на източниците и доставките на природен газ за българския пазар“, което от своя страна ще доведе до разширяване на търговския портфейл на „Булгаргаз“ ЕАД и ще повиши сигурността на доставките на природен газ.

Гърция, чиято държавна газова компания DEPA бе придобита от азербайджанската SOCAR – акционер в „Шах Дениз“ и Транс-адриатическия газопровод (ТАР), също ще получава по 1 млрд. куб. м годишно.

От Консорциума „Шах Дениз“, наскоро съобщиха, че вече са сключили 25-годишни договори за директна продажба на природен газ в Европа за над 100 млрд. долара. Очаква се годишният добив от „Шах Дениз 2“ да е 10 млрд. куб. м.

„Силното търсене на каспийски газ от „Шах Дениз“ засилва увереността ни в бъдещето на добива в Азербайджан“, коментираха от ВР, които оглавяват консорциума. Според данни, изнесени от Ал Кук, зам.-изпълнителния директор на ВР за „Шах Дениз“, от Централна и Източна Европа са получени заявки, надвишаващи между два и четири пъти предлаганите към момента количества газ от търговци в Централна и Източна Европа.

publics.bg

Може да харесате още...