БУЛКЛИМА – С ИНОВАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ НА ПАЗАРА

Интервю с инж. Десислав Николов
16 години вече категорично се налагате на пазара. Кои са акцентите в политиката на Булклима, довели до този успех?
Фирма Булклима е създадена през 1992 година и в продължение на 16 години извършва пълен инженеринг в областта на климатизацията, отоплението и вентилацията.
Булклима ЕООД затваря кръга от услуги: технически решения – извънгаранционeн сервиз, с което гарантира максимално дълъг период за експлоатация на съоръженията. КАЧЕСТВО, НАДЕЖДНОСТ, ЦЕНА са акцентите във всички дейности на компанията:
– Внос и дистрибуция на доказано качествени продукти, внимателно проверени в директни преговори с производители.
– Професионални консултации на клиентите за избор на най-подходящото техническо решение.
– Монтажно – инсталационни дейности, извършвани от собствени монтажни групи.
– Гаранционен и извънгаранционен сервиз, осигурен от обучени специалисти на фирмата. Техническа документация. Оригинални резервни части.
Кои са най-продаваните модели климатични инсталации?
Поради спецификата на българския пазар, най-голям дял в продажбите представляват малкия сплит системи с мощност 2.5-3.5 kW. Подходящи за климатизиране и отопление на жилища са климатичните инсталации от стенен и стенно-таванен тип, които са и предпочитани от крайния потребител.

Кои са предимствата на инверторните климатични инсталации пред конвенционалните?

Инверторните (INVERTER) климатични инсталации са с компресори, които могат да променят работните си обороти, а оттам и мощността си. Те ползват електрически преобразувател, който електронно регулира напрежението, електрическия ток и честотата на работа на компресора. При работа с променлива мощност, като се повиши честотата, се повишава и изходната мощност, а намаляването й води до по-ниски нива на мощност. По този начин температурният контрол е много по-прецизен и постоянен, работата при ниски външни температури е много по-ефективна в сравнение с конвенционалните модели, намаляват се и разходите за ел. енергия.
Поради високите изисквания, които тази технология поставя пред производителите, препоръчваме закупуването на инверторни модели само от водещите японски фирми, които единствени имат нужното качество на изработка в заводите си.

Възползват ли се много клиенти от „Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома” чрез вас?

От началото на Програмата, която стартира през 2005 година, през офисите на Булклима в София и страната, са консултирани и обслужени няколко стотици клиенти. Гаранция за качеството на моделите на Fujitsu General е големият брой одобрени модели, участващи в програмата. През 2008 година японският производител обогати предлаганата гама с инверторни модели клас А от всички типове (стенни, стенно-таванни, касетъчни, канални, подови и подово-таванни). Това предполага максимално улеснение за крайния потребител, който ще може да направи своя избор от над 30 модела.

Какви са новите продукти, които възнамерявате да пуснете на пазара скоро?
През цялата 2008 година очакваме поетапно изместване на всички инверторни модели с нови инверторни, но вече само клас А. На пазара ще се появи и нова инверторна серия мултисистеми за сгради VRF – с подобрени технически параметри и размери.

Рентабилно ли е използването на инверторните термопомпени инсталации за малки сгради?

Инверторните термопомпени инсталации въздух-вода на Atlantic Fujitsu, които фирма Булклима предлага на българския пазар, са световна тенденция. Намаляващите енергоресурси налагат използването на алтернативни енергоефективни и екологични начини за климатизация и отопление на всякакви сгради. За съжаление, тази технология все още не е позната и тепърва ще се налага в България. Себестойността на такава система надвишава 10 000 лева, което и ограничава разпространението й.

С какво сухите вакуумни колектори, които предлагате, превъзхождат плоските?
Предлаганите от Булклима слънчеви инсталации със сухи вакуумни тръби имат редица предимства пред “плоските колектори”. Те позволяват енергията на директното и дифузното излъчване да бъде използвана целогодишно за ефективно загряване на битова гореща вода, респективно за отопление на еднофамилни жилища, хотели и обществени сгради. При това произведената в излишък гореща вода през лятото може да се използва за затопляне на басейни. Първоначалната инвестиция не е малка, но е практически без никакви експлоатационни разходи, самоизплаща се в рамките на 3 до 5 години, след което получавате безплатно отопление и топла вода.

Как виждате бъдещето на соларните системи в България?
Приложението на слънчевите колектори в България не подлежи на съмнение, тъй като страната се намира в метеорологична област с висока интензивност на слънчево облъчване. Усвояването на тази енергия зависи изключително от качествата на слънчевите колектори. Освен свойството да приемат слънчевата енергия, много важен фактор е и това дали не я отдават обратно към околната среда като топлинни загуби поради по-ниските температури в страната.


Вижте също...