pixel

Бум на най-големите вятърни турбини в Германия

Nordex

Третата по значимост компания за вятърни турбини в германската ветроенергийна мрежа отчита голямо търсене. Само през юли са продадени 100 мегавата.

През юли производителят на вятърни турбини Nordex е получил нови поръчки от Германия за 19 турбини с общ капацитет от 102 мегавата ( МВт). Според компанията поръчките са били почти само за много големи турбини от най-новата номинална мощност от пет до близо седем МВт. Така средната номинална мощност на една турбина достига 5,39 МВт. За планирани обекти на суша в Германия Nordex продава предимно турбини от серията N163/5.X с номинална мощност до малко под 6 МВт, но също турбини от най-новата и втора серия от това поколение N163/6.X с мощност от над 6 МВт. Поръчки са за вятърни паркове в Баден-Вюртемберг, Северен Рейн-Вестфалия и Мекленбург-Предна Померания, обясни третият по значимост играч на германския пазар сред производителите на вятърни турбини. Nordex не разкрива за кои другите федерални провинции са поръчани ветрогенератори през юли. Във връзка с новите поръчки вицепрезидентът на компанията Karsten Brüggemann даде висока оценка на неотдавнашните политически инициативи на германското правителство за ускоряване изграждането на германски вятърни паркове и на сушата.

За добрата ситуация с поръчките на базираната в Хамбург и Рощок компания свидетелства и изграждането на нови вятърни паркове през първата половина на годината. Така например берлинската  агенция FA Wind, специализирана за вятърна енергия на сушата,  съобщава, че между януари и юни в Германия са инсталирани 44 нови вятърни турбини с общ капацитет 178 МВт. Според оценката на FA Wind това съответства на пазарен дял от 18,2%, което е рекорд за дружеството за първата половина на периода, обхванат от данните на оценката. Само двата трайни пазарни лидера Vestas и Enercon са свързали повече турбини към мрежата между януари и юни 2022 г.

Nordex

Възможно е обаче Nordex да е била много по-успешна през първата половина на 2022 г., отколкото предполага анализът на данните на FA Wind. Самата компания съобщава за инсталирането на 95 нови вятърни турбини с общ капацитет от 440 МВт през първата половина на годината. Това е над два пъти повече от това, което FA Wind открива в регистъра на турбините по време на анализа.

Това голямо разминаване в данните за инсталациите през първата половина на годината вероятно показва, че много голям брой турбини са завършени, но все още не са готови за експлоатация и поради това не могат да бъдат регистрирани. Nordex потвърждава това. Говорителят на Nordex Group Felix Losada съобщава, че проблемите с доставката на компоненти и по-специално на цифровото управление на турбините са основната причина за забавянето на свързването. Това се отнася и за липсващите чипове за управление на софтуера или за програмирането на мрежовата връзка. Междувременно Nordex постепенно свързва току-що инсталираните турбини, както подчертава Лосада: “Нещата вървят напред.“

Снимки: Silke Reents

Може да харесате още...