Бургаски архитект с голяма награда за ”соларните дървета”

Бургаски архитект с голяма награда за ”соларните дървета”

Най-престижната награда за архитектура у нас – „Архитектон“, беше спечелeн от бургазлията Емил Бурулянов от студио „Декор дизайн – Архитекти Бурулянови“. Той получи годишния приз на Съюза на архитектите в България, предаде “Топновини”.

Гордостта за Бургас е двойна – освен че за първи път човек от града печели отличието, за първи път носител на става толкова млад архитект.

“Архитектон” значи първомайстор на архитектурната професия, а отличието е статуетка, изработена по проект на проф. Валентин Старчев, грамота и парична премия от 2000 лева, част от които арх. Бурулянов дари за Фонд “Архитектон”.

Отличеният проект е „Изнесени информационни офиси – соларни дървета – Бургас“. Той победи в конкуренция с общо 30 проекта.

„Това може би беше най-трудното журиране заради високото качество на участниците и тяхната равностойност“, заяви председателят на журито проф. д-р арх. Жеко Тилев.

“Победителят – соларните дървета, са не само креативно решена задача, не само иновативен проект, това е послание към бъдещето. Българската архитектура е длъжник към градския дизайн. С този проект, който журито оценява като явление, се надяваме да поставим началото за една качествена градска среда”, допълни той.

Самият Бурулянов заяви:

„Преди година, когато този проект точно започваше своята реализация, и беше приключил този на Соларната пейка, за мен беше мираж, толкова сложна задача да бъде изпълнена. Това беше откровено невъзможен проект, много специфичен и много изстрадан. Тази награда е изключителна чест за мен, защото конкуренцията е силна и участват прекрасни и изтъкнати колеги. Искам да благодаря първо на моето семейство, на моите деца, които прекараха много време под дърветата – това са часове авторски надзор“.

Соларните дървета се намират на две места в Бургас – на площад „Тройката“ и до БСУ. Едновременно от тях могат да се зареждат 2 инвалидни колички и до 14 мобилни устройства. Инсталациите са изградени по проект „ФИЕСТА – Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата“, финансирани еврофондовете.

До финал в конкурса за “Архитектон 2016” достигнаха още 6 проекта. Сред тях е и още един от Бургаска област – проектът на арх. Бойчо Бойчев за ваканционен комплекс Harmony Suites 4, 5, 6 в Слънчев бряг.

Членове на журито бяха проф. арх. Евлоги Цветков, чл. кор. проф. д-р арх. Атанас Ковачев, проф. арх. Константин Бояджиев, арх. Веселин Дуковски, арх. Искра Джахова-Кадинова и арх. Мариана Стоичкова.