« Обратно към ФИРМИ

БГ ИН ЕООД

    • Адрес:
    • София, ул. Раковски 179, ап.1
    • България

С нарастването цената на енергоносителите неизменно ни очаква и ръст в цената на електроенергията. Факт е, че в България тя е най-ниската в цяла Европа, включително и сред най-близките до нас страни. Това предполага по-бързи темпове на нарастване в сравнение с другите държави.

Ясно е, че нашето поколение едва ли ще изпита в пълна степен последиците от глобалното затопляне, които ни очакват в близките десетилетия, ако не се предприемат спешни мерки за ограничаване на този ефект. Коварното в случая е, че промените в климата настъпват бавно и поради тази причина могат да ни изглеждат незначителни, но винаги в такъв случай се посочва известния пример с жабата и чашата с гореща вода (ако пуснем жаба в чаша с гореща вода, тя веднага ще изскочи; ако я оставим в чаша със студена вода и загряваме постепенно водата, твърде вероятно е жабата да се свари).

Нека не ставаме жаби!!!

Друг фактор, който ще повлиява в негативен план върху цената на тока е все по-широкото навлизане на вятърните и соларните паркове. Както е известно, електроразпределителните дружества са длъжни да изкупуват цялата произведена електроенергия на по-високи, преференциални цени, които (макар и непряко) се заплащат от всички нас – потребителите.

Все по-често в света се говори за икономия на енергия, като отговор на глобалното затопляне. Един чудесен начин за това са соларните системи за топла вода, където принципа „мисли глобално, действай локално” влиза в действие. Ясно е, че трудно можем да се откажем от всички удобства, които получаваме, когато включим щепсела в контакта,  но много малко трябва да направи всеки от нас, за да живеем всички по-добре. Но можем да бъдем в хармония с природата и в същото време да спестяваме пари.

Как работи една типична слънчева система за подгряване на топла вода?

На покрива (или другаде) се монтира слънчевия колектор. Там се „събира” топлината, отвежда се по тръби до бойлера, а от там – навсякъде, където е необходимо. Задължително условие е бойлера да е със серпентина, тъй като в колектора се загрява не самата вода, а топлоносещата течност (пропилен гликол, което е вид антифриз), която отива в серпентината на бойлера, отдава топлината и се връща за загряване в колектора. Целия този процес е напълно автоматизиран и на практика не изисква никаква човешка намеса. Това са така наречените „системи с принудителна циркулация”.

При термосифонните системи бойлерът и колекторът са на практика едно цяло.  Необходимо е само да свържем бойлера със студената вода и да „върнем” топла вода към ВиК мрежата. Тук отсъстват помпи и управления.