pixel

Часовник работи с вода вместо с батерии

Повечето от нас имат часовник някъде по стените в дома си или в офиса си (или и двете), или на бюрото или на масата си – нали все бързаме за някъде и се надпреварваме със стрелките.

Един от недостатъците на всеки стенен или настолен часовник е необходимостта от енергия. Вариантите са, общо взето, два – или трябва да му се сменят батериите (да се купуват нови или да се презареждат) или да се захранва със зарядно, включено в контакта. Последно не само прави неизползваем един контакт в дома, но и ограничава местата, където можем да поставим часовника, да не говорим за естетическия ефект от провесения кабел на зарядното.

Този часовник няма подобни недостатъци. Той работи само с вода.

Може би си спомняте от часовете по природни науки, че човек може да си направи батерия от лимон или картоф – чрез поставяне на цинков електрод и медни електроди в плода, възползвайки се от протичащата химическа реакция (редукция – оксидация).

Е, този часовник не се нуждае от лимон или картоф, или от специален електролит, за да генерира енергия – той използва обикновена чешмяна вода.

Този часовник, обясняват създателите му, пести пари и намалява въглеродния отпечатък на потребителя чрез използване на възобновяеми ресурси, което елиминира необходимостта от обикновените литиево-йонни батерии. Захранван от йони, каквито има в обикновената чешмяна вода, водният стенен часовник лесно отмерва времето благодарение на два патентовани метални пластини, специално проектирани за тези часовници… Когато плочите се намокрят, естествено срещащите се положителни и отрицателния  йони генерират достатъчно електричество, за да може часовникът да „тиктака“. „Просто е – и чисто“.

Часовникът може да отмерва времето в продължение на шест месеца (или повече, до една година ) с едно пълнене на вода от чешмата. След това всичко, което е необходимо, е да се излее водата (например за поливане на цветята) и да се напълни отново с чешмяна вода.

Разработен е в два варианта – стенен и настолен часовник, като и двата се захранват само с вода.

greentech.bg

Може да харесате още...