pixel

Част от акциза за горива да отива за пътища

Част от акциза за горива да отива за пътища

Пътищари, проектанти и инженери настояват да се въведе практика за финансиране на обновяване на шосетата чрез целеви отчисления от събирания акциз от горивата. За да се поддържа в добро състояние огромната пътна мрежа от близо 20 000 км републикански шосета, още толкова общински и близо 50 000 км улици, всяка година трябва да се ремонтират поне 2000 км. Отделяните средства за тази цел са крайно недостатъчни – около 200 млн. годишно за основен ремонт и рехабилитация и още около 50 млн. лв. за текущо обновяване, обясни Иванов.

Асоциацията, Българска браншова камара „Пътища“ и Сдружението на пътните инженери и консултанти ще изпратят официалното си искане за увеличаване на бюджета за ремонти до кабинета и Агенция „Пътна инфраструктура“. Поне 1 милиард лева годишно да бъдат отделяни целево за ремонт на пътища, настоява бизнесът. Без тези средства няма как в страната да има сигурни и качествени шосета, категоричен е председателят на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ Николай Иванов.

Нужно е да се обмислят освен краткосрочните приоритети за развитие на транспортната инфраструктура и по-дългосрочните цели, тъй като е ясно, че не можем да разчитаме основно на Брюксел за развитие и обновяване на пътната ни мрежа. Защото това не е приоритет на общността, обясни Иванов. Според него е редно отсега да се мисли за разширяването с още една лента на магистрала „Тракия“. Трафикът по аутобана особено между София и Пловдив и сега е значителен и ще се увеличи още през следващите две години със завършването на магистрала „Марица“ и пускането в експлоатация на тунела под Босфора. Нужно е да се мисли и за втори ринг на София, който да отвежда трафика от Дупница през Ихтиман и Елин Пелин направо към магистрала „Хемус“, допълни Иванов.

standartnews.com

Може да харесате още...