pixel

Чехи и германци се разбраха за синхорнизиране на тока от вятърни централи

Чешкият и немският мрежови оператори са се споразумели за създаване на план за изграждане на трансформатори с цел предпазване от излишните потоци електроенергия, генерирана от вятър, които биха могли да сринат преносните системи на двете страни, оповести чешкият мрежов оператор.

Решението за изграждане на два от така наречените „фазосмесващи трансформатори“ в градовете Храдец и Рьорсдорф до края на 2016 г. е опит да се контролират трансграничните потоци електроенергия от възобновяеми източници, генерирани в северната част на Германия.

Големите потоци на електроенергия, произведени от вятърни паркове в рядко населената северна част на Германия, може да претоварят електропроводите или да причинят срив на електрозахранването и загуби, като операторите биват принудени заради такива събития да спират действащи електроцентрали.

Тези внезапни потоци електроенергия са най-осезаеми през есента и началото на зимата, когато ветроенергийните паркове достигат върхово производство. Фазорегулаторите отклонят потоците, затова е нужно регионално сътрудничество за решаване на проблема.

Чешкият и немският мрежови оператори се споразумяха също така относно необходимостта от по-широко регионално сътрудничество по проблема и заявиха, че в крайна сметка ще се опитат да изградят трансформатори по протежение на границата с Полша.

greentech.bg

Може да харесате още...