Черен сценарий за Земята като огромен парник

Учените от Центъра за устойчивост в Стокхолм, Копенхагенския университет, Австралийския национален университет и Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата публикуваха проучване, според което Земята може да се превърне в огромен парник, дори ако бъдат изпълнени глобалните цели за намаляване на парниковите емисии.

Има все по-голяма вероятност светът да се окаже в условия, при които средните температури в световен мащаб ще бъдат с 4-5 градуса Целзий по-високи, се казва в доклада, който сякаш идва в отговор на горещата вълна в Европа това лято с незапомнени температури до над 40 градуса по Целзий дори в северните райони, суша и горски пожари.

В момента глобалните средни температури са малко над 1 градус над тези от прединдустриалния период и се повишават с 0,17°С на всеки десет години. Учените твърдят, че е възможно при преминаването на определен “критичен праг”, да се стигне до необратима промяна на световния климат. Става дума за процеси като размразяване на вечните ледове, загуба на метан-хидрати от океанското дъно, по-слабо поглъщане на въглерод в земята и водите.

Възможно е да се получи „ефект на доминото“, при който щом един от елементите бъде “съборен”, той тласва Земята към следващия. Може да е много трудно или дори невъзможно да се спре цялата редица от негативни явления. Някои места на Земята ще станат необитаеми, ако сценарият “Парник Земя” стане реалност.

Според доклада за избягване на този риск за планетата не е достатъчно намаляването на емисиите на парникови газове. Нужно е по-добро управление на горите, земеделието и почвите, опазване на биологичното разнообразие и развитие на технологиите, които премахват въглеродния диоксид от атмосферата.


Вижте също...