Често срещани проблеми с бойлерите и как да ги избегнем

boiler

Битовите бойлери са съоръжения, които осигуряват топла вода, точно когато имаме нужда от нея. Те могат да съхраняват топлата вода, за да покрият нуждите на семейството. Бойлерите са различни, в зависимост от производителя, обема и метода на инсталиране.

При закупуване на бойлер е необходимо да се вземат в предвид няколко фактора: броят на потребителите, вида енергия, която ще използва за загряване, разхода на вода.

Повечето потребители предпочитат електрически бойлери, които загряват водата с помощта на електрически нагреватели.  Предимствата от използването на електрически бойлер са очевидни. Те са лесни за инсталиране и имат голяма производителност на топла вода.

Електричеството е по-широко разпространено от газта. Ето защо този вид продукт е правилният вариант за тези, които имат домове в по-отдалечени региони. Освен това се отличават с дългия си живот и лесна поддръжка, диагностика и ремонт.

boiler

В зависимост от сезона чувстваме нужда от различни температури на водата, когато си вземаме душ или вана. Съвременните бойлери осигуряват желаната температура, благодарение на вградения термостат.

Както при всички продукти обаче, при бойлерите могат да се появят различни аномалии и нередности в работата. Затова инженерите на Ромстал са групирали най-често срещаните проблеми, които възникват при работата на бойлерите, но също така обясняват и каква е правилната поддръжка на устройствата, за да се избегне или забави появата на неизправности.

Чести проблеми с бойлера

Тъй като бойлерът е съставен от няколко независими части, съществува вероятност дефектите в работата на уреда да бъдат причинени от някоя от тях. В следващите редове обсъждаме въпроси като отказ на термостата, натрупване на минерали върху компоненти и течове на вода.

boiler

Неизправност на термостата

Както казахме по-горе, съвременните бойлери се управляват от термостат, който контролира температурата на водата според нуждите на потребителя. Ако забележим, че водата вече не достига желаната температура, скоро може да ни сполети повреда на термостата. Препоръчваме ви да използвате услугите на специалист, за да идентифицира точно проблема и да посочи най-подходящото решение.

Твърда вода

Твърдата вода е друг проблем, с който може да се сблъска бойлерът. Това се дължи на натрупването на твърди минерали в него – калциеви и магнезиеви соли. Минералите се отлагат върху нагревателя и компонентите на бойлера и влияят отрицателно върху работата му. Уредът вече няма да загрява водата до желаната температура. За да предотвратите проблеми, причинени от твърда вода, препоръчваме ви да инсталирате станция за омекотяване на водата. Така ще предпазите не само водонагревателя, но и останалите чувствителни уреди в домът ви.

Натрупване на варовик върху нагревателния елемент

Варовикът, отложен върху нагревателния елемент, е друг често срещан проблем. Отлага се на слоеве, с времето се вкаменява и възпрепятсва нагряването на водата до желаната температура. Отлагането на варовик също може да бъде открито чрез странни шумове, идващи от вътрешността на бойлера.

boiler

Натрупване на варовик върху магнезиевия анод

Варовикът може да се отлага и върху магнезиевия анод. Това е частта, която предпазва резервоара на бойлера от корозия. Вкамененият варовик ще попречи на анода да изпълнява задачата си, което ще доведе до корозия на водосъдържателя. И в този случай шумовете вътре ще бъдат признаци за наличие на варовик. За да сте сигурни в ефективността на бойлера, се препоръчва да смените магнезиевия анод за максимум две години.

Повреда на клапани и уплътнения

Ако срещнете дефекти на клапаните и уплътненията, е много възможно да се сблъскате с течове на вода. Те могат да причинят корозия на компонентите на бойлера и тяхната повреда. Също така капещата вода понижава налягането в системата, което пряко влияе върху начина, по който работи уреда. Накратко, той ще изразходва повече енергия, за да достигне заложените от потребителя настройки. Препоръчително е в случай на повреда на клапани или уплътнения да се обадите на екип от професионалисти, който да се погрижи за тяхната безопасна подмяна.

boiler

Намаляване или увеличаване на налягането на водата

Както споменахме в горната точка, налягането в бойлера е много важно, за да ви предложи очаквания комфорт. Намаляването или загубата на водно налягане се дължи главно на течове на вода. Съществува и вариант – повреда на манометъра.
Липсата на разширителен съд или евентуален дефект в мембраната му също ще доведе до увеличаване на налягането при загряване.
Каквато и да е причината, трябва да предприемете действия бързо.

Водата се охлажда твърде бързо

Няма нищо по-досадно от това да имате недостатъчно количество топла вода в бойлера. Бързото охлаждане на водата може да бъде причинено от температурния сензор, който не записва правилно нивото на нагряване на водата. Също така обемът вода може да не е избран правилно за вашите нужди. Ако искате повече топла вода, но обемът на резервоара е твърде малък, решението е да смените бойлера с по-голям обем или да намалите водния поток.

boiler

Отлагане на ръжда върху резервоара за вода

В много случаи резервоарът на бойлера може да бъде засегнат от отлагания на ръжда. Този проблем може да се разпростре и върху други метални елементи. В този случай е необходимо да се подмени оборудването, в противен случай могат да възникнат пукнатини в резервоара, които да причинят нежелани течове и повреда на водонагревателя. Проверявайте често бойлера за признаци на ръжда. Това се случва особено при стари бойлери.

Отлагания на пясък и пръст във водния резервоар

Водата, която влиза в бойлера, винаги съдържа различни минерали, но също така пясък и земя от подпочвените води. Тези утайки се отлагат в резервоара за съхранение и ще повлияят на работното ниво на бойлера. Това ще затрудни затоплянето на водата. Трябва да използвате филтри, които спират пясъка и земята да навлизат в инсталацията, в противен случай може да възникне повреда в предпазния вентил за налягане, който е основна защита на бойлера.

Падове и вариации на напрежението

В случай на електрически бойлери, падането и варирането на напрежението ще създадат проблеми. Както всяко електрическо оборудване, подложено на претоварване, има риск да изгори. В обратния случай, когато напрежението е твърде ниско, устройството може да не работи.

Неизправност на нагревателните елементи

В електрически бойлери водата се загрява с помощта на електрически нагревател. Възможно е при многократен преход от много високи температури към много ниски да създаде проблем в нагревателния елемент. Ако усетите, че водата не достига желаната температура, възможно е да има повреда именно в нагревателя. Препоръчително е да бъде заменен от специалист.

Съвети за по-продължителна употреба

Разберете в следващите редове какви действия трябва да предприемете, за да може бойлера да ви служи за дълъг период от време.

Правилен монтаж на бойлера

Първата стъпка и една от най-важните е правилното инсталиране. Ако не се обадите на специалист, който познава отблизо метода за инсталиране, може да пропуснете важна стъпка, която да доведе до неизправност на уреда. Професионалният инсталатор ще се справи с инсталацията бързо и безопасно, благодарение на своя опит.

Консултантите в магазините на Ромстал България могат да ви насочат към квалифициран специалист, за да се радвате дълго време на вашето оборудване.

boiler

Избор на бойлер с удължена гаранция

Гаранцията също играе важна роля. Когато решите да закупите бойлер, трябва да сте сигурни, че той се ползва от разширена гаранция. Известните производители се доверяват на качеството на своите продукти, така че можете да сте сигурни, че бойлерът е здрав и ще продължи да работи дълго време. В случай на дефекти, гаранцията ще ви помогне да ремонтирате продукта без допълнителни разходи. Условието е да се спазва препоръчаният от производителя начин на употреба и монтаж.

Правилното оразмеряване на бойлера според точките на потребление

За да се наслаждавате на топлата вода от новия си бойлер възможно най-дълго, е необходимо да изберете такъв, който да отговаря на нуждите на всички потребители. Вземете предвид броя на хората и обема на необходимата вода. Специалистите на Ромстал могат да ви насочат към най-подходящият във вашият случай.

boiler

Защитете бойлера от екстремни температури

Бойлерът трябва да се монтира на защитени места, за да се предпази от замръзване или прекалено високи температури. За тези, които имат бойлер в лятна кухня, се препоръчва да го изпразните от вода през студените периоди.
Защита на електрическия бойлер от промени и падане на напрежението
По-горе споменахме, че един от най-често срещаните проблеми с електрическите бойлери са вариациите и падовете на напрежението, така че закупуването на стабилизатор и защита от пренапрежение ще ви спестят неприятности.

Изключвайте бойлера от мрежата при дълги периоди на бездействие

Ако не използвате уреда дълго време, препоръчваме ви да го изключите от захранването. По този начин той ще бъде защитен от възможни повреди, причинени от падане на напрежението или претоварване.

Използване на филтри за тръбите, които захранват бойлера

Използването на филтри е от първостепенно значение за предотвратяване на проблеми, които могат да бъдат причинени от отлагането на утайки по тръбите, които захранват бойлера и за предотвратяването им да достигнат до резервоара за съхранение.

boiler

boiler

Използване на омекотител за водната инсталация

Не на последно място, препоръчваме да използвате омекотител за вода, за да премахнете варовика от твърда вода. По този начин няма да имате проблеми с магнезиевия анод, нагревателя или с тръбите. Водата ще е много по-приятна за ползване и ще елиминирате досадните петна по измитите съдове и смесителите.

Монтиране на разширителен съд

С нагряване на водата, тя се разширява. Разширенията водят до умора на метала на водосъдържателя и напукване на емайла. Затова е препоръчително инсталирането на разширителен съд, който да компресира и абсорбира допълнителното налягане, за да гарантира, че вашият бойлер ще работи стабилно във времето.

boiler

Правилна поддръжка

Продължителната работа на бойлера зависи до голяма степен от начина на поддържане на уреда. Препоръчваме да следвате горепосочените съвети и да обръщате необходимото внимание на периодичните прегледи. Специалистите ще знаят от първите признаци какви са операционните проблеми и ще ви информират, за да можете да вземете мерки. По този начин действия като почистване на частите (нагревател, серпентина, магнезиев анод) определено ще удължат живота на водонагревателя. Можем да включим и превантивно закупуване на омекотителна станция, стабилизатори и защити.

Редовни прегледи

Ревизиите играят много важна роля, независимо от вида на използвания бойлер. По този начин ще знаем предварително дали има някакви проблеми с работата и какво трябва да направим, за да ги разрешим. Препоръчително е да се извършва годишен преглед. Операциите винаги трябва да се извършват от оторизирани инсталатори.

Редовно почистване на котлен камък и отлагания от ръжда

Ако говорим за поддръжка, не можем да пропуснем проблема с отлаганията на варовик и ръжда. Те пряко влияят върху работата на бойлера и трябва да се третират с голямо внимание. Трябва често да почистваме магнезиевия анод, но също и останалите компоненти, за да предотвратим отлагането на варовик. Почистването се извършва с помощта на разтвори или почистващи препарати, препоръчани от производителите.

boiler

Настройка на термостата на постоянна средна температура

Настройте термостата на постоянна температура от около 60 градуса по Целзий. Това ще спести енергия, като същевременно ще удължи живота на компонентите. Не е препоръчително да се избира температура под 50 градуса, поради възможност от поява на легионела.

Независимо дали търсите съвет или конкретен продукт, винаги може да се консултирате със специалистите на Ромстал. Те ще ви посъветват как да изберете най-подходящия продукт за вашите нужди.
В магазините също така ще откриете огромно разнообразие от продукти на доказали се производители като Cordivari, Viessmann, Bosch, Елдом и други.

Повече информация и други атрактивни продукти може да намерите на сайта на Ромстал България.

Може да харесате още...