ЧЕЗ инсталира дистанционно обслужвани електромери в сателитните райони на София

ЧЕЗ Разпределение стартира мащабна програма за въвеждане в експлоатация на дистанционно обслужвани електромери с цел подобряване на сигурността и качеството на електрозахранването в сателитните райони на столицата и селищата около София. Автоматизираната система ще позволява дистанционно отчитане на изразходваната електроенергия, ще следи натоварването на мрежата и нивото на подаваното напрежение, честотата и продължителността на прекъсванията. Това ще доведе до повишаване на качеството и надеждността на електрозахранването и процеса на обслужването на клиентите.

Инсталирането на модерната технология стартира от Лозен, Герман, Мърчаево и Горна баня. В Лозен вече се работи, в Мърчаево и Горна баня монтирането на електромерите ще бъде в периода 06-10 август, предстои стартиране на работата в Герман. Не е предвидено изключване на електрозахранването едновременно за голям брой потребители. Монтирането ще се изпълнява между 8:00 и 16:30 ч. от техници с необходимата квалификация и опит. Цялата дейност е за сметка на дружеството.

„Тенденцията за нарастване на консумацията в сателитните селища около София, строителството на нови, модерни къщи, оборудвани с най-нови технологии, налага нов подход към мрежата. Използването на модерната система ще ни даде възможност да имаме поглед в реално време върху нейната дейност и върху потреблението. Така ще оптимизираме управлението на мрежата и ще имаме много по-голям контрол. Този по-стриктен контрол ще ни даде възможност да реагираме незабавно при нужда“, каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

До края на 2018 г. предстои внедряването на автоматизираната система и в Банкя, Бистрица, Бояна, Мало Бучино, Владая, Волуяк, Горубляне, Доброславци, Драгалевци, Железница, Княжево, Мировяне, Нови Искър и Симеоново.


Вижте също...