pixel

ЧЕЗ инвестира 800 хил. лева през юни

ЧЕЗ стартира 35 инвестиционни обекта на обща стойност 800 хиляди лева през юни. Компанията ще вложи 360 хиляди в София, като с 86 хиляди от тях ще бъде подобрено електрозахранването на 1000 потребители в столичния квартал „Надежда“. 25 хиляди лева отделя ЧЕЗ и за подмяна на обелени при кражба кабели в колектор на ул. „Ген. Гурко“ и бул. „Васил Левски“. През декември 50 офиси, магазини и други стопански клиенти в района останаха без електрозахранване след пожар в резултат на посегателство над кабелите и обелен меден екран.

„Кражбите и увреждането на национални инфраструктурни обекти годишно нанасят щети за милиони левове. Само за миналата година щетите от кражби на съоръжения на ЧЕЗ възлизат на 3,2 млн. лева. Въпреки че това са разходи за сметка на компанията, кражбите ощетяват и хората. Голяма част от и без това ограничените възможности за инвестиции на ЧЕЗ се отделят именно за покриване на щетите от посегателства. В противен случай тези средства биха могли да се вложат в подобряване на услугата“, каза Димо Петров, директор „Реализация на инвестициите“ в ЧЕЗ Разпределение България.

 100 хиляди лева от инвестициите през юни са отделени за област Плевен. Нов клон на въздушна мрежа ще бъде изграден в село Патрешко, община Троян. 111 хиляди лева ще бъдат инвестирани в област Враца, 47 хиляди лева са отделени за област Кюстендил, като 31 от тях ще бъдат инвестирани за реконструкция на въздушни линии. Обекти за 91 хиляди лева стартират в Благоевград, 55 хиляди ще бъдат вложени във Видин и Монтана.

От стъпването на ЧЕЗ на българския пазар преди 11 години компанията е инвестирала  в електроразпределителната мрежа на Западна България близо 845 млн. лева. С тези средства е подменена над една трета от електроразпределителната мрежа в Западна България, присъединени са над 70 000 потребители, а загубите по мрежата са намалени наполовина.

economic.bg

Може да харесате още...