ЧЕЗ ще лови крадци на ток с нова технология

„ЧЕЗ Разпределение България“ внедрява нова технология за разкриване на незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа. Това съобщиха от дружеството. Компанията ще снабди с рефлектометри всички екипи, които проверяват за евентуални нарушения. Уредът позволява разкриване на допълнителни незаконни връзки към проводниците с точност до 99 процента, като при проверка всички кражби се установяват веднага.

Рефлектометрите „различават“ монтажни връзки, направени при ремонти и нерегламентирани присъединявания. Уредите имат възможност за откриване на връзки с дължина над половин километър и показват точното разстояние от електромера, на което е направено нерегламентираното присъединяване. Това спестява време и излишно ангажиране на лабораторни автомобили за диагностика, тежка механизация за разкопаване и откриване на незаконните връзки.

През миналата година екипите на „ЧЕЗ Разпределение“ са констатирали 7094 кражби на електроенергия, като в резултат били дотаксувани 35 750 мВтч електроенергия. Очакванията на дружеството са чрез новите уреди през 2018 г. процентът на установените кражби спрямо 2017 г. да се покачи.


Вижте също...