pixel

Чилийската община Ренка инициира новаторски енергиен проект

Общината Ренка в Сантиаго, Чили работи по план за използването на отпадната топлина от топлоелектрическата централа Nueva Renca за осигуряване на нискотарифно отопление на голям брой общински сгради. Иновативният проект бе избран от Програмата на ООН за околната среда и понастоящем е в процес на проучване като част от по-широка инициатива за стимулиране на централното отопление в четири пилотни страни: Китай, Индия, Сърбия и Чили.

„Топлоелектрическата централа изхвърля годишно енергия от 95 000 MWh под формата на водна пара. Тази енергия може да бъде рекуперирана, за да се осигури отопление на целия град, включително офис сгради и държавни училища“, казва кметът Клаудио Кастро, който добавя, че „четирите ни офис сгради, четиринадесетте държавни училища, десетте детски градини и всички общински сгради консумират 9 100 MWh годишно „.

Проектът, който понастоящем е в процес на проучване, ще включва изграждане на тръба за разпределяне на отпадната топла вода от топлоелектрическата централа към сградите. Заедно с Програмата за околната среда на ООН, общината формира работна група, включваща частни компании от индустриалния парк на града, за да проучи възможностите за свързване и на промишлените предприятия с отоплителната мрежа.

Според кмета Кастро партньорството с частните компании ще донесе ползи за целия град. „Това също е добър бизнес за тях, защото компаниите ще плащат по-малко за тази енергия, която сега се губи от централата. Би било по-евтино за тях, и в същото време ще донесе ползи за общността, офисите и училищата“. Очаква се първата част на проекта да бъде завършена през 2019 г.

Може да харесате още...