pixel

Чистата печалба на „Газпром“ намаляла с близо 10%

Чистата печалба на руския газов гигант „Газпром“ за първото полугодие на 2016 г. е намаляла с 9.53 на сто до 625.405 млрд. рубли в сравнение със същия период на предходната година, когато печалбата е била 691.256 млрд. рубли, съобщи компанията в понеделник вечерта.

Влошаването на финансовия резултат се дължи на спада на цените за европейския пазар, което не може да се компенсира от увеличените продажби там, а и отделно спада износът на руски газ за бившите съветски републики, както и вътрешното потребление. Влияние оказват и съществено увеличените оперативни разходи на дружеството заради приключени сделки по обмен на активи в германската „Винтерсхал“.

Приходите от продажби като цяло са се увеличили с 5 процента за шестте месеца на годината и възлизат на над 3 трилиона рубли. Това се дължи на ръста на износа за Европа – от 80 млрд. куб. м за първото полугодие на 2015 г. до над 109 млрд. куб. м. сега. Спад обаче има в износа за бившите съветски републики, както и на потреблението на вътрешния пазар, където цените са се повишили.

В същото време на европейския пазар цените на руското синьо гориво са намалели с около 20 процента през първите шест месеца на годината.

Оперативните разходи на „Газпром“ обаче са се увеличили с 21 на сто до 2.68 трилиона рубли, което си казва думата за крайния финансов резултат.

От публикувания отчет на компанията става ясно още, че арбитражният иск на украинската „Нафтогаз“ за измененията на цените на руския газ със стара дата, въвеждането на предплата на купуването обеми и забраната за препродажба на суровината на „Газпром“ вече възлиза на над 14.24 млрд. долара, предаде РИА Новости.

Делото се разглежда от арбитражен съд в Стокхолм от юни 2014 г., предстоят изслушвания на двете страни през септември-октомври 2016 г., а решението се очаква до края на март 2017 г., посочва се във финансовия доклад.

През август стана ясно, че претенцията на „Нафтогаз“ към „Газпром“ е за 26.6 млрд. долара, а насрещният иск на руснаците – за 38.7 млрд. долара.

mediapool.bg

Може да харесате още...