pixel

Чистият въздух в домовете ни – как да го осигурим и как да се защитим от градската замърсена среда?

Hoval

Едва ли в днешно време може да се направи нова жилища сграда без комфортна вентилация. Според новите норми и изисквания, съвременните жилищни сгради са много добре уплътнени и изолирани, за да пестят енергия,  поради което се ограничава неконтролираната инфилтрация в сградата, т.е. непринудения обмен на въздуха.  Разбира се, при възможност, хубаво е и във вече построени сгради да се направи реновация и да се интегрира комфортна вентилация.

Защо имаме нужда от комфортна вентилация в дома?

Често задаван въпрос: Ако целта е да се пести енергия, защо трябва да добавяме още един консуматор на електроенергия и защо имаме нужда от комфортна вентилация, вместо да си отваряме прозорците?

Лесен отговор: Комфортната вентилационна система работи постоянно и подава свеж пресен въздух в помещенията, изхвърля застоялия замърсен въздух, като използва неговата енергия, за да затопли, охлади и овлажни в хигиенни норми подавания въздух, напълно и гарантирано без предаване на миризми и шум от помещение в помещение. Вече не е нужно да се отварят прозорците за проветрение, за да си осигурим така необходимия пресен въздух.

Hoval

Благодарение на високоефективната рекуперация (90-130% по DIN 4719) се спестява голямо количество енергия и се намалят разходите за отопление и охлаждане на дома.

Чрез използването на комфортна вентилация потреблението и разходите за отопление, охлаждане и вентилация са намалени, докато качеството на живот и комфортът се увеличават.

Разходът на електроенергия на комфортната вентилация е само 60 W, а те ще Ви спестят 15-20% от изразходваната мощност за отопление (например, в една къща това са средно 2000 W спестена енергия отоплителна/охладителна мощност).

Какво печелим с комфортната вентилация в дома?

Постоянен свеж, пресен въздух–дори при затворени прозорци.
Хората, страдащи от алергии, могат да дишат свободно и без притеснения в домовете си, благодарение на високия клас филтри, които улавят вредния прах и причинителите на алергии.
Не се усеща течение в дома, тъй като прозорците са затворени, а скоростта на подавания и засмуквания въздух от системата е пренебрежимо малка.
Не се губи топлина през зимата, тъй като не се налага отваряне на прозорци.
Градския прах и шум остават извън дома, както и всички насекоми.

Влажността също е важна

Комфортната вентилация HomeVent® регулира и влагата, което намалява консумацията на енергия. Вградените в рекуператора сензори гарантират, че относителната влажност остава в рамките на комфорта между 40 и 60% (стойност, задавана персонално от всеки клиент)

Какво печелим при рекуперацията на влага? 

Няма вече опасност лигавиците ни да изсъхват през зимата. Така се намалява и рискът от грипни вируси и патогенни бактерии.
В косата и синтетичните дрехи вече няма статично електричество.
Огледалото в банята вече не се замъглява.
Дървеният под, дървените мебели и музикалните инструменти, направени от дърво, запазват своята стойност благодарение на контролираната влажност. Опасността от плесен  е отстранена.
Денонощно е осигурен чист въздух в дома чрез вградените VOC сензори.

Hoval

Комфортната вентилационна система от Hoval HomeVent® може и повече

Интегрираните в рекуператора VOC сензори засичат кога има неприятна миризма, повишено количество СО2 или друг вид летливи замърсители. Системата за комфортна вентилация автоматично преминава в режим с по-висока мощност, за да премахне замърсяването на въздуха, а след като пречисти въздуха – автоматично се връща към зададения от клиента режим. Дори когато имате гости у дома, въздухът никога не става тежък. В случай, че има силно замърсен въздух извън дома, системата преминава в защитен режим, за да предотврати замърсеният въздух да влезе в дома. Въздухът, който влиза в дома, е винаги филтриран и гарантирано чист.

Hoval

HovalКачеството на въздуха се визуализира на дисплея на стайния контролер TopTronic®E Comfort чрез цветни индикации в червено, жълто и зелено.

Каквото и да се случи, температурата в дома Ви ще бъде приятна, а въздухът–чист.

Благодарение на контролната система TopTronic®E Comfort, с която са оборудвани новите рекуператори, те могат да  се интегрират в обща контролна система с котли, термопмопи и солари от Hoval, което облекчава експлоатацията на цялата система в дома. Всички системи се контролират от едно място – дисплей в дневната, компютър или през мобилно приложение HovalApp.

Ако имате интерес към комфортната вентилация, свържете се с експерт на Hoval и направете консултация за най-доброто решение сега. [email protected]/0700 20 755.

Може да харесате още...