pixel

Да се отопляваш с бира

Сръбски професор по математика разбра как да спести от сметките си за ток без да стои на студено. Дарко Миличевич използвал празни бирени кутийки, от които да си сглоби слънчев панел, . Това му спестява около 660 евро на година от сметките за отопление. Същевременно цената за сглобяването му е само 66 евро.

39-годишният математик използва творението в дома си в Парачин. Идеята му дошла, след като изпразнил няколко кутийки от любимата си бира.  Внезапно осъзнах, че мога да използвам бирените кутии, вместо да купувам медни тръби”, споделя той.

Панелът на Миличевич е висок малко повече от метър и е измайсторен от 44 бирени бутилки. С помощта на 22 дупки, пробити в дървени дъски, той успява да закрепи кутиите една върху друга. Във всяка от тях пробива малка дупка и ги боядисва в черно. Изобретението е подобно на соларните панели.

Той поставил джаджата си на южната страна на къщата си. „Най-скъпата част е плексигласът, който предпазва панела. Използвах също стиропор, за да го изолирам, за да не се губи топлина”, добави той.

Във Фейсбук той сподели, че в нощта на Нова година, когато температурата е била под нулата, панелът е нагорещил водата в бойлера до 51 градуса по Целзий! „Ако навън няма никакво слънце, не работи. Но ако е студено и има малко слънце, върши чудесна работа”, пояснява той.

big5.bg

Може да харесате още...