Daikin Europe N.V. придобива турския производител на отоплителна и климатична техника Airfel

Daikin Europe N.V. придобива турския производител на отоплителна и климатична техника Airfel

През 2011 година 100% дъщерното дружество на Daikin Industries Ltd. със седалище в Осака, Япония (JSX:6367), обяви за споразумение с главните акционери за придобиването на 100% от акциите на дружество Airfel, със седалище в Истанбул, Турция. Основна дейност на Airfel е производството и разпространението на уреди за отопление, климатизация и вентилация, предимно на турския пазар. Това придобиване, което подлежи на одобрение от антимонополните регулаторни органи в Турция, засилва мрежата за продажби на Daikin на турския пазар и разширява гама от продукти, които компанията предлага на пазарите в Европа, Средния Изток и Африка.

1. Цел на придобиването

Daikin изпълнява различни стратегии с цел да ускори навлизането си на нови пазари и разширяването на сферите на своята бизнес дейност. Чрез придобиването Daikin цели допълнително да разрасне дейностите си в Турция и да максимизира съпътстващите стратегии и компетенциите както на Daikin, така и на Airfel в сферата на пазарите за отоплителна техника, климатизация и вентилация.

Daikin очаква бърз растеж на турския пазар за климатична техника от 900 милиона евро през 2010 на 1.700 милиона евро през 2015 г.,  с което страната ще стане един от най-големите пазари в региона на Европа, Средния Изток и Африка. Освен това турският пазар ще продължи да се развива в посока към продукти  с технология на инверторно задвижване,  подпомаган от все по-екологично ориентираната държавна политика.

Също така, уникалното географско разположение на Турция и впечатляващите икономически показатели напоследък ще превърнат страната във важен играч за целия регион на Европа, Средния Изток и Африка.

Daikin активно работи на турския пазар на климатична техника от 1975 г. и компанията е изградила силни позиции в рамките на търговския сегмент.

Дружество Airfel развива своята дейност от 1999 г. и е изградило впечатляваща търговска мрежа за пласмент сред домакинствата и в търговския сектор, с над 270 търговци-разпространители и близо 400 оторизирани сервиза. Освен това, Airfel продава отоплителни уреди собствено производство (бойлери/радиатори) и Daikin има за цел активно да стимулира продажбите на тези уреди.
Daikin предвижда да продължи да произвежда климатици за домакинствата и вентилационни продукти в Турция, като целта е компанията да предлага конкурентни решения в съчетание с високите производствени стандарти на Daikin.  Компанията има за цел да предлага на турския пазар продукти от внос и от местно производство, а също така да реализира експортни продажби в региона. Чрез комбинирането на продуктовите гами, мрежата за продажби и производствените мощности на двете компании се стремим да осигурим на търговците – разпространители и на крайните потребители обслужване от най-висока класа и да реализираме допълнителен растеж в близко бъдеще.


Вижте също...