pixel

Данфосс изтъква значението на топлофикацията като основа за устойчиво развитие на градовете

Районната топлофикация ще играе жизнено важна роля, ако Китай и светът искат да се справят със значителните предизвикателства, пред които ги изправя урбанизацията. Това бе основното послание на Данфосс по време на форума на кметове от ЕС и Китай, състоял се в Брюксел на 19 и 20 септември 2012 година.

Двудневният форум бе част от икономическата среща на високо равнище ЕС-Китай, в която участваха високопоставени официални лица от Китай и ЕС, сред които китайският министър-председател Вън Дзябао и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, и бе най- важното събитие в рамките на партньорството между ЕС и Китай през годината. Кметове от ЕС и Китай, местни ръководители, градски архитекти, търговски и неправителствени организации се събраха да споделят опита си в постигането на напредък към устойчиви, интегрирани и енергийно ефективни решения.

Данфосс бе един от домакините на първия официален работен обяд на тема „Топлофикацията в основата на устойчивото развитие на градовете“. До 2050 година 70% от населението на света ще живее в градове. В Китай урбанизацията надхвърли 50% към края на 2011 година, което означава че 650 милиона от китайското население сега живее в градове. Както Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун заяви наскоро „Борбата ни за глобална устойчивост ще бъде спечелена или загубена в нашите градове“. Тогава какъв е ключът към устойчива урбанизация?

Данфосс вярва, че топлофикацията, която е безопасна, устойчива и управляема, представлява едно практично решение за намаляване на въглеродното замърсяване. При топлофикационните системи излишната топлинна енергия, която иначе би била похабена, се улавя, съхранява и разпространява до търговски, промишлени и жилищни сгради под формата на гореща вода или пара чрез мрежа от изолирани тръби. Топлофикацията не е нова идея, но тя отново доби актуалност в един свят стремящ се в днешно време към реално намаляване на въглеродните емисии.

„Дванадесетата петилетка на Китай поставя силно ударение на възобновяемите източници и енергийната ефективност. С гордост мога да заявя, че Данфосс играе активна роля в това отношение“, каза Райнер Шийлд, Вицепрезидент по продажбите и маркетинга на направление Топлофикационна автовматика. Като пример може да се посочи това, че неотдавна Данфосс подписа стратегическо споразумение с град Аншан за строителството на високоефективна топлофикационна система. Тази мрежа „по датски стандарт“, неотстъпваща по нищо на най-добрите в света, ще спестява енергия, въглеродни емисии и пари, а същевременно ще осигурява подобрен комфорт и качество на живот на 3,5-те милиона жители на Аншан. „Тази инициатива е реална илюстрация на огромния потенциал за плодотворно сливане на европейския опит с китайската сърцатост, амбиция и стратегическа визия“, продължи Шийлд по време на презентацията си пред около 200 души, присъстващи на официалния обяд, сред които почти 140 бяха представители на китайската делегация.

„Данфосс инвестира и се развива в Китай в продължение на повече от 20 години до сега, когато Китай се превърна в нашия трети по-големина пазар в света. Трябва да отбележа, че сме изключително впечатлени от мотивираността и непоколебимостта на китайския народ и от все по-голямата решителност на страната да се справи с енергийните и екологичните предизвикателства, като същевременно работи за постоянен икономически растеж“, каза Ларс Твеен, Президент на направление Топлофикационна автовматика  на Данфосс.

Данфосс е световен лидер в областта на енергийно ефективните решения, които спомагат за икономии на енергия и справяне с предизвикателствата, произтичащи от климатичните промени. Нашите основни компетенции са в областта на охлаждането на хранителни продукти, климатизацията, управлението на електродвигатели и отоплението на сгради, както и решения с възобновяеми енергийни източници, като тези използващи слънчевата енергия. Данфосс включва в състава си и Зауер-Данфосс, който е сред водещите световни производители на мобилна хидравлика. Нашата компетентност в областта на енергийно-ефективните решения се базира на опита ни придобиван в продължение на вече 79 години. Днес Данфосс осигурява работа на 23 500 човека и притежава над 100 търговски компании по целия свят.

Може да харесате още...