Danfoss създаде нов център за обслужване на клиенти

За да посрещне високите изисквания на своите клиенти, Данфосс въвежда нов начин за работа с тях. Основната цел е да се осигури възможно най-бързият, лесен и практичен начин на обслужване.

За тази цел компанията въвежда един и-мейл и телефонен номер за технически въпроси, както и за такива свързани с доставките по направените от клиентите поръчки.

 Промяната е осъществена в две стъпки:

– Стъпка 1 – от 20-ти септември 2017 е въведен един и-мейл : customerservice.bg@danfoss.com за връзка с компанията относно поръчки и доставки на продукти или с експертите за техническа помощ и въпроси.

– Стъпка 2 – през ноември 2017 ще бъде въведен нов телефонен номер за връзка с Данфосс (предварително ще бъде подадена допълнителна информация).

Новите и-мейл и телефонен номер ще заменят всички досегашни такива, чрез които клиентите са се свързвали с отдел Обслужване на клиенти и Технически съпорт.

Какви са ползите за клиентите?

1. Клиенти ще имат лесен достъп до адекватна експертиза.
2. Ще се подсигури бърз отговор на всяко обаждане и и-мейл.
3. С цел партньорството да е по-ефективно, ще има 360 градусова прозрачност, достъпна през една точка на контакт. Това ще позволи да се подобри обслужването към клиентите и да го направи по-бързо.

При възникнали въпроси, коментари или нужда от допълнителна информация, не се колебайте да се свържете с Данфосс.


Вижте също...