pixel

Дания постави нов световен рекорд за вятърна енергия през 2014 г.

Дания постави световен рекорд: страната е генерирала 39% от електроенергията си от вятъра през 2014! В медиите датският министър на климата Размус Хелвег Петерсон казва: „Ние определено ще постигнем нашите цели за 2020 г. Поставихме рекорд, който е единствен по рода си. Това показва, че можем да постигнем нашата крайна цел, а именно да се спре глобалното затопляне“. Датското правителство си е поставило за цел половината от енергията за страната да се добива от вятъра най-късно през 2020 г., а в рамките на 10 години да прекрати използването на въглища изцяло.

Местното издание „Local Denmark” обаче изтъква, че рекордът не означава, че 40 на сто от енергията в страната е била осигурена от вятъра през 2014 г. Объркването идва от факта, че само една десета от общото потребление на енергия в Дания е потребление на електроенергия. Голяма част от енергийните мощности на страната са свързани с отоплителни системи, например. Те са по-силно зависими от природния газ, петрола и въглищата. Те също ще трябва да се насочат към възобновяеми и устойчиви форми на добив, за да може страната наистина да стане свободна от изкопаеми горива.

Все пак рекордът е значимо постижение, а датското правителство е резервирала 60 милиона крони за разработване на по-екологични отоплителни системи – термопомпи, предназначени да направят датските топлоцентрали по-екологосъобразни.

greentech.bg

Може да харесате още...