pixel

Делът на атомната електроенергия в света до 2035-а ще достигне 70%

Делът на атомната електроенергия в света до 2035-а ще достигне 70%

Аварията в японската АЕЦ Фукушима се е отразила незначително на стратегическите перспективи на ядрения отрасъл, а делът на атомната енергия в световното производство на електроенергия до 2035 година ще нарасне до 70 процента, посочва в последния си доклад Международната агенция за енергията (МАЕ), цитиран от ИТАР-ТАСС.

В документа се отбелязва, че аварията в АЕЦ Фукушима, предизвикана от земетресението и вълната цунами през март, е поставила под съмнение ролята на ядрената енергетика в бъдеще, но не се е отразила на подхода на Китай, Индия, Русия и Южна Корея – страни, които активно увеличават атомните си мощности.

Експертите от МАЕ са на мнение, че ако в света има мащабен отказ от ядрената енергетика, това ще създаде благоприятни условия за развитие на възобновяемите източници на енергия, но от друга страна ще увеличи търсенето на изкопаеми горива.

В крайна сметка цените на изкопаемите горива ще растат, ще се засилят опасенията за енергийната сигурност, борбата с климатичните промени ще стане по-трудна, а разходите за нея ще нараснат. Последиците ще бъдат особено тежки за страните, които, тъй като разполагат с ограничени запаси на национални енергийни ресурси, са планирали да използват активно атомната енергетика.

Освен това ще стане особено сложно за страните с нововъзникващи пазарни икономики да задоволят своите увеличаващи се потребности от електроенергия, се посочва в доклада на МАЕ.(БТА)

lev.bg

Може да харесате още...