pixel

Денонсират споразумението за Бургас-Александруполис

Парламентът прие решение за денонсиране на споразумение за петролопровода Бургас-Александруполис. Така на практика депутатите решиха на първо четене да обявят договора за строителството и експлоатацията на петролопровода за недействителен. Очаквано това доведе до скандал между „ляво“ и „дясно“.

Депутатът от левицата и бивш енергиен министър Петър Димитров попита защо парламента взема това решение сега, когато България се тресе от протести. „За къде бързаме“, почуди се Димитров. Според него отговорът е безкрайно ясен. „Няма друг път в България да има толкова антируско мнозинство и такова антируско правителство и страхувайки се от това, правите всичко възможно по политически причини да спрете този проект. Тоест вие ни режете от ресурси и технологии“, обърна се Димитров към другите народни представители.

„България плаща пари за несъществуващ проект, няма Бургас-Александруполис и се извежда руската резидентура с пари на българския данъкоплатец. Това е за което скачат тези хора отляво и ни наричат национални предатели“, каза лидерът на ДСБ Иван Костов.

Въпреки че депутатите поискаха трима министри в оставка – Симеон Дянков, Делян Добрев и Нона Караджова да участват в заседанието, единствен Дянков дойде в парламента. Той определи проекта Бургас – Александруполис като неизгоден и аргументира становището си и с документи, подписани от руската страна.

Проектът е финансово неосъществим и ако се беше осъществил, би бил бреме за България и другите участници, категоричен е вицепремиерът в оставка Симеон Дянков. По думите му в хода на различните предпроектни проучвания се е оказало, че той е непосилен. Дянков прочете част от дебати в проектната компания от 2009 година, за да подкрепи тезата си. Според прочетеното представителят на руския собственик коментира, че благодарение на някои неблагоприятни развития на други такива руски проекти няма възможности и планове да се увеличава износът на петрол от Роснефт през Черно море и по този повод от 2009-а, когато върви разговорът, до 2030-а няма възможност руската страна да гарантира повече от 2-2,5 млн. тона на година, което – казва руският представител – не е достатъчно на този етап, за да се дават гаранции за пълненето на тръбата.

lev.bg

Може да харесате още...